Свалянето на Първанов е обречено

Новините

12-11-2009, 11:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Свалянето на президента Георги Първанов е обречено на неуспех, защото мотивите няма да издържат в Конституционния съд”, заяви бившият конституционен съдия Димитър Гочев, който заедно с депутата от БСП и преподавател по конституционно право Янаки Стоилов, коментира процедурата по импийчмънт в предаването „Тази сутрин” на бтв.

 

„В момента няма правни основания за отстраняването на президента. Това е поредният политически екшън. Не подценявам сюжета, но той не може да се реализира. Въпросът според мен е дали ГЕРБ в момента прави крачка към цялостна промяна на политическата система у нас”, заяви Стоилов.


Според бившия конституционен съдия политическата страна в спора за отстраняването на президента също е водеща.

 

„От правна гледна точка нещата не са толкова ясни. До момента няма подобна практика в работата на Конституционния съд. Има две основания за отстраняване на държавния глава – държавна измяна и нарушение на Конституцията. Конституцията обаче не дава яснота за държавната измяна и трябва да се търси разяснение в наказателното право”, смята Гочев.


Според него дори смятаният за най-сериозен аргумент за задействане на процедура по импийчмънт срещу Първанов – отказът да отзове посланиците ни в САЩ и Турция, няма да издържи пред конституционните съдии.

 

„Президентът назначава и отзовава посланици по предложение на Министерски съвет. Отказът да отзове посланиците не е нарушение на Конституцията, защото президентът също има право на преценка дали да го направи или не. Аргументът, че не се е отчитал пред парламента също не е сериозен, защото в Конституцията няма посочени срокове за това. Така че отчитането пред НС също е въпрос на преценка на президента дали да го направи или не”, твърди Гочев.


„Напоследък задължително се поставят на дневен ред теми, свързани с миналото, за да се избяга от сериозните икономически проблеми на държавата. Атакува се този, който си позволява да критикува правителството. Вижте как Доган и Царят си мълчат и никой не скача срещу тях”, коментира Стоилов.