Десет причини да не го правите!

Без цензура

14-11-2009, 15:20

Автор:

ДАНИЕЛА ИВАНОВА

Всичко от Автора

Вчера чух един политик покрусено да цъка с език: „Ццц! Ако можеше да си сменя избирателите, щеше да е супер!” Не му казах, че той и без това подменя вота... Така, че в общи линии независимо от детайлите, желаният резултат е постигнат.

Не му го казах, но се сетих как преди време един щастливо разведен приятел ми изпрати нещо като „носталгично писмо по доброто си старо време”. Там фигурираха десет причини, мотивиращи уважаемите господа да не сменят жените си.


Не ми беше нужно много време, за да открия приликите между въпросните десет причини и предполагаемите други десет, които биха мотивирали моя събеседник–политика да не сменя избирателите си, по простата причина, че експериментът е почти безсмислен.


Прегледайте сравнението! Вероятно ще ме подкрепите. (Първи абзац: на тема „Нова съпруга”, втори абзац: на тема „Нови избиратели”. Не смея да действам по въпроса „Нови политици”, защото, както е добре известно - божественото е недосегаемо!):


1. Всички съпруги (Вашата следваща също) са щастливи преди брака и нещастни след това. Монологът: „Ако не те бях взела, мен какви мъже ме искаха....” ще го чуете и от първата, и от десетата си съпруга, така че няма да избегнете повторенията.


Всички избиратели са щастливи преди изборите и нещастни след тях. Монологът: „Ако не бяха тези, имаше други по-добри...” е абсолютно неизбежен. Повторенията са задължителни, без значение кой е до кокала и кой гледа отстрани.


2. Тя вече е свикнала да получава за големите си празници евтин дезодорант и приема тази трагична съдба като подробност от пейзажа. При друга жена номерът няма да мине поне през първите две–три години.

Вашите избиратели са свикнали да получават за големите си празници евтини и празни обещания и са приели тази трагична съдба. Всеки нов избирател трябва да бъде допълнително ухажван. И при него номерът ще мине, но с повече усилия.


3. Съпругата Ви вече е свикнала да Ви вижда всяка неделя заврян под колата при опит да я превърнете от недвижим в движим имот. Такава гледка може да понесе наистина само Вашата и никоя друга съпруга.


Вашите избиратели са свикнали да Ви виждат изключително  рядко. През останалото време те си знаят, че сте завряни някъде по екзотични кътчета на широкия бял свят в опит да превърнете мандата си в едно голямо туристическо приключение. Подобен факт биха понесли единствено Вашите избиратели и никой друг.


4. Тя отдавна не Ви се кара, когато вместо шунка, банани, луканка, торта, синьо сирене и шампанско носите в къщи половинка кайма и препарат за миене на чинии с изтекъл срок на годност. Това се нарича постигната семейна хармония.


Вашите избиратели отдавна са наясно, че пари няма, цените се качват, данъците се увеличават и всичко лошо расте нагоре, а доброто се крие в урните на следващи избори. Дори да имат претенции, те са разбрали, че е по-здравословно просто да ги преглътнат, за да не губят излишно своето безсмислено и Вашето безценно време. Нима това не е  постигната пълна обществена хармония?


5. Само Тя ще Ви повярва, че в три часа през ноща се връщате след среща с приятели от казармата. Въпреки следите от червило и въпреки чуждия женски аромат, който се носи издайнически около Вас.


Само те ще Ви разберат, че в понеделник, вторник и сряда сте по важни обществени тържества и коктейли, в четвъртък - на партийно събрание, в петък ковете светлото бъдеще с верни съратници, а в събота и неделя се налага да уреждате неотложни държавни дела с мъчителни усилия по яхти, джакузита, вили и спа-курорти. Единствено те ще Ви повярват, че се борите, за да наложите изключителни идеи и политики... Въпреки следите от червило, дъха на стогодишно уиски, удоволствения блясък в очите и издайническия финикийски шум, който се разнася от джобовете Ви.

 

6. Винаги е по-романтично да мечтаеш за развод, отколкото да го предприемеш. Не само по – романтично... Излиза и по-евтино.

Същото може да се каже за предсрочните избори и за импийчмънта. Освен приятни, мечтите са евтини. Имат и друго предимство: винаги можеш да ги преглътнеш и да забравиш, че ги е имало. За разлика от реалните събития.

 

7. Оценете нейния подвиг: тя всяка вечер очаква романтика и нежност, а получава разказ за проблемите в службата и натрапчиво хъркане за финал. Съпругата Ви  въздиша и посяга към някой роман: поне да почете за чуждите романтични празници...


Оценете подвига на своите избиратели: те всяка вечер сядат пред телевизора и очакват поне една добра новина. Вместо това биват заливани с информация за скандали, престъпления и поредно поскъпване на нещо. Вашите избиратели тъжно въздишат и преминават към чуждестранните канали... Поне да погледат добрите новини на чуждите избиратели.


8. При вида на увисналия Ви корем и плешивото теме, единствено тя би могла да измести вниманието си към чаровните Ви правилно оформени уши.

Единствено Вашите избиратели биха могли с тъжно примирение да открият, че Вашите мъдри, супер-смислени и в нищо нереализирани съпартийци, отгоре на всичко нямат никакво  желание да свършат нещо общественополезно.


9. Новата съпруга ще Ви доведе нова тъща. А след толкова години на „валидол” и приспивателни, вие вече свикнахте със старата.

Новите избиратели ще се появят с новите си въпроси, а след толкова години, в които Вие повтаряхте едно и също, хората вече свикнаха не да му вярват, но поне да го отминават с досада и да не ровят в подробности. Едва ли имате нужда това да се променя?


10. Много скоро Вашата втора, трета и всяка следваща съпруга заприличва на преходните. Тогава заслужава ли си експеримента?

В един момент новите, или превъзпитаните избиратери заприличват на предните, тъй както всички следващи политици заприличват на онези преди тях. Процесът понякога е мъчителен, а резултатът – неизменно един и същ. Тогава? Нима си заслужава експериментите?