Сега: Скопие спира антибългарските речи срещу подкрепа за ЕС

Архив Варна

17-11-2009, 06:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Евроинтеграцията на Македония може да се окаже големият залог, който да сложи край на течащата години наред междусъседска война за история, пише вестник „Сега”.

Притиснат от изострилия се спор за името с Гърция, македонският премиер Никола Груевски пристигна по своя инициатива на работна среща у нас и поиска подкрепата на България пред ЕС и НАТО. България я обеща, но при категорични гаранции и промени в македонското законодателство, които да сложат край на антибългарската пропаганда в западната ни съседка.
Македония очаква две големи европейски събития - отпадането на визите и обявяването на официална дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Визите на македонците за Шенгенското пространство падат от 19 декември, но насрочването на дата за преговорния процес е под въпрос заради изострянето на отношенията с Гърция. Атина настоява Македония да избере ново име - Нова, Горна или Северна Македония. Освен това Гърция иска да се преименува и етническата идентичност - северномакедонци или новомакедонци. Заради този спор Гърция блокира македонската кандидатура за членство в НАТО, пише „Сега”.