Благодаря ти, Красьо!

Без цензура

17-11-2009, 16:32

Автор:

ДАНИЕЛА ИВАНОВА

Всичко от Автора

Да си призная, в появата на мнимия магистрат, който събирал пари за решаване на дела в Съдебната палата, видях нещо знаково. Първо: един мошеник безцеремонно се появява в свещената обител на Темида и второ: още по-безцеремонно разтваря портфейл, за да го напълни с парите на доверчиви нещастници, очакващи справедливост и правосъдие. И трето /най-важно/: това се случва някак почти естествено. Все едно, че става въпрос за търговия в зарзаватчийница, а не на великото място, откъдето  хората чакат едва ли не съдбата да раздаде възмездие.

   Предполагам, случката беше знакова не само в моето препатило въображение на човек, неоснователно и несправедливо врял и кипял в преддверието на съдебните зали.   Точно сега е напълно излишно да разказвам за хилядите съсечени из основи надежди за правосъдие, за шока на хората, попаднали случайно и за първи път в търговски отдел „Правопродаване” и след десетина години ходене по мъките, жестоко харчене на пари и очакване на часа на истината, установили, че правото е не на правия, а на богатия и силния. Излишно е да допълвам, че понякога през тези безкрайни години човек се губи в лабиринта от дела, заблуди и продажници. Губи и кураж, и вяра, и желание. Не съм песимистка. Просто реално гледам на нещата от живота. А в него срещнах много неполучили правосъдие и все още чакащи справедливост. Та онзи мошеник, метнал на гърба си съдийска тога, не ме изненада, а просто ми се стори като логичния символ на лъжата и търговията, застанал на логичното място: там, където по принцип не е редно да срещаме лъжа и търговия, но за съжаление, ни заливат единствено те.

   Ако бях крупен държавен фактор, бих оценила шаржа: един човек представя реалната ситуация: насред съдебната зала  отваря нещо като щандче в мола и предлага дела и решения на промоция. И защо не? Моментът е правилно подбран: още малко и ще завалят всякакви коледни оферти. От друга страна 27-годишният младеж Красьо Черничкия вече се постара да свали маската на българската Темида.

    Към благоприятните условия допълваме, че в държавата тече всякакъв вид търговия, предимно политическа. Премиер и президент забавляват аудиторията с импийчмънт он, а после оф, с процедури по съгласуване и с други елементи от иначе достойното ни и красиво всекидневие. Приятната картина, обобщена с думи на президента: ”Играта загрубя”.

   Това ми припомня как преди време бях потърпевша от безобразията и беззаконията на дебеловрат, несловоохотлив и бързо забогатял юнак. Оказа се, че с обилно припечелените си пари той владее ключа към сърцето на Темида и за мен започна дълго ходене по мъките. Няма да разказвам цялата история, поуката от която е, че ако си невинен, могат да те обвиняват за сплашване колкото си искат, но трудно ще те осъдят, а ако си виновен и имаш пари, а приори си невинен. Как да е. Интересен е финалът на историята, където съдия и прокурор в безсилието си пред фактите и в желанието си да защитят човека с хранилката, нравоучително  размахваха пръст и като в първи клас ми обясняваха, че така не бива ... Ако не беше толкова тъжно, сигурно би било смешно. И до известна степен съм благодарна на Красьо Черничкия, че разби илюзиите на последните блажени и че показа снимка на състоянието.

   Благодаря ти, Красьо! Ако някой се възмущава, че си неразумно млад с твоите 27 години, според мен, в България подобна мисия спокойно би могла да бъде изпълнена и от 12-годишен. Има само няколко изисквания: добър патрон, мобилен телефон и спестовност. А после? Ако играта загрубее... Никой не отговаря, защото у нас по принцип е така. Има въпроси. Няма отговори. И мошеника с тогата... ще го размятаме като циркаджия ден-два, ще поцъкаме на лакардията и ще забравим. И дори няма да ни домъчнее, че човекът е символ на загрубялата игра и на нещата каквито са, а не би трябвало да бъдат. И ако за онези на върха всичко е само игра, защо за някого на по-долните етажи да бъде различно?

   Така, че уважаеми Красьо, от името на всички реалисти в държавата сърдечно ти благодаря, че поне ни изясни как стоят нещата... За сега да не чакаме справедливост, освен ако се мерне някой да я раздава на промоция!