Труд: Брюксел прати България на съд за боклука на София

Архив Варна

21-11-2009, 08:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европейската комисия (ЕК) заведе вчера дело срещу България в съда на Европейските общности в Люксембург заради липса на подходящи съоръжения за депониране и преработка на отпадъците в София, пише днес вестник “Труд”.

Страната ни за първи път е изправена пред съда. Миналата година се размина на косъм с това, след като забави повече от 20 месеца въвеждането на европейския спешен телефон 112.

България е трябвало да има съоръжения за депониране на отпадъците още в началото на членството си на 1 януари 2007 г. София обаче продължава да разчита на старото сметище в Суходол, което не отговаря на европейските екологични и хигиенни изисквания.

Така държавата ни се оказва в нарушение на законодателството на ЕС. При осъдително решение върху данъкоплатеца у нас ще легнат болезнени глоби за целия период на нарушението. Те могат да достигнат петцифрена сума на ден. Санкциите се изчисляват според сериозността на нарушението и брутния вътрешен продукт на страната. Процедурата срещу България започна през октомври 2007 г., а последното писмено предупреждение е от декември 2008 г.

“След като се запозна подробно с отговора на българските власти, Комисията стигна до заключението, че София няма да разполага с необходимите съоръжения още няколко години”, мотивираха се още от ЕК.

“Българската страна не приема аргументите на ЕК и смята, че обвинението е необосновано и при съставянето му не е отчетена информацията, предоставена от българското правителство. Това заявиха вчера от Министерството на околната среда и водите.В момента отпадъците на София се карат на депо, отговарящо изцяло на изискванията на европейското законодателство.

По отношение на балираната смет, едната от двете площадки вече е почистена и освободена. Количествата се транспортират по договори с няколко общини, като предстои да бъдат сключени договори и за последните останали 120 хил. тона, се посочва още в позицията на МОСВ.