Стандарт: Спасиха бирата

Архив Варна

21-11-2009, 08:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За разлика от ракията, бирата оцелява в люта битка и май няма да поскъпва, пише пък "Стандарт" по темата с акцизите на алкохола. Това е решението в парламента засега.
Бюджетната комисия отхвърли предложението на лидера на РЗС Яне Янев

и група депутати акцизът върху радостта на народа да се увеличи от 1,50 лева на 2,20 лева за хектолитър. Още по време на дебатите Пламен Моллов, председател на Лозаро-винарската камара, заяви, че сдружението е категорично против вдигането на акциза в този момент.
Радваме се, че бюджетната комисия в парламента прие нашите аргументи срещу вдигането на акциза върху бирата. Това заяви пред "Стандарт" вчера Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България. Тя обясни, че и сега налогът е в рамките на европейските стандарти. Заради кризата досега има 10 на сто спад в продажбите на бира в сравнение с миналата година и е възможно този процент да нарасне. Именно за това е нелогично да се вдигат цените, обясниха производители.
Налогът върху алкохола да скочи, но с малко. На това бил съгласен Симеон Дянков, коментира пък Яне Яне след среща с финансовия министър вчера в парламента.
"Той обаче не подкрепя вдигането на акциза на бирата, а това нас не ни удовлетворява", каза Янев. "Изглежда не му е предоставен достатъчно обективен анализ. Ние очакваме другата седмица да излезе готово становище на Генералната дирекция по акциза и митническа политика в Брюксел. Ако трябва аз другата седмица специално ще отида до там, за да убедя министъра, че трябва да се увеличи акцизът и на бирата", категоричен бе Яне Янев. Според него в Министерството на финансите имало предубедени служители, които били притиснати от "ключови фактори" в бирената индустрия това да не става.
Парламентът е мястото, където трябва да се дискутира дали да се вдига акцизът върху алкохола, или не, категоричен бе министър Симеон Дянков. Според него повишаването на ставката нямало да доведе до увеличаване на нелегалния алкохол на пазара, тъй като държавата нямало да го позволи. Като пример в подкрепа на твърдението си Дянков посочи успешните мерки срещу контрабандните цигари.