Лоши времена за Цар Киро и Цецка Цачева

Без цензура

22-11-2009, 15:21

Автор:

КАЛОЯН ДИМИТРОВ

Всичко от Автора

В началото ще си позволя да се направя на малък Нострадамус. Ето и предсказанието: новогодишното покачване на цената на твърдия алкохол и цигарите няма да дойде само. Далеч по-хубавата новина е, че успоредно ще се покачи и рейтингът на премиера Борисов. Е, за съжаление, няма да мине 100 процента, но плуралистично ще се закотви на 99.9.

Който не вярва, нека си припомни едно проучване на „Алфа рисърч” от преди месец. В него категорично бе установено, че на пенсионерите хич не им е до пенсии и с удоволствие биха се навили да пестят в името на „най-европейския бюджет”. Та социолозите попитали каква част от държавните разходи трябва да се заделят за пенсии, а анкетираните - след лудо смятане с елки, наум и ровене в индексни таблици, отговорили, че делът на харчовете за пенсии трябва да е точно 26.7%. „Алфа рисърч” правилно припомни, че заради лошия Станишев тая година държавата ще задели цели 34%, но възрастните хора хич не били радостни от тая по-висока цифра. „Това не означава нагласи за по-ниски пенсии, но дори мнозинството от анкетираните пенсионери са признали, че тазгодишният дял е много голям”, обобщиха от „Алфа рисърч” фундаменталната си анкета,  която е поредният паметник на българската социология.

Затова няма съмнение, че по-високите цени на алкохола, цигарите, тока, а и всичко останало, въобще няма да охладят любовта на народа към неговите управляващи. Каквито и проблеми да има, те ще бъдат бързо решавани и ще преливат в още по-голямо доверие към властта. Страдание ще има единствено за Цецка Цачева. Тя, горката, ще може да стане жена на годината едва на третата година от мандата, тъй като преди това справедливо титлите ще грабнат Йорданка Фандъкова и Румяна Желева.

И все пак скокът на акцизите за твърдия алкохол и цигарите заслужава по-обстоен коментар, макар всякакви критични разсъждения напоследък да се приемат като писания, сътворени с нелюбов към България. Най-напред следва да декларирам задължителното разграничаване от конфликт на интереси: не пуша, не купувам водка от магазина, пия домашно вино и ракия, които никога не произвеждам, а ги заприхождавам като роднинско дарение. Т.е. скокът на акцизите ме касае толкова, колкото би засегнал Доналд Тръмп.

Ето сухата статистика за очаквания ценови скок: Ракията и водката в магазина ще се увеличат с 72 стотинки за литър. Скокът за казанджиите е наполовина. Евтините цигари, които са най-масови, поскъпват с 1 лв. Всичко това са минимални ръстове, тъй като икономиката е пазарна и всеки производител и търговец, при желание, може да ги оскъпи още. Единствено не може да ги намали, защото ще работи на загуба.

Всичко това идва като сбъдната химера за финансовия министър Симеон Дянков. Още през септември той пожела по-високи акцизи, но народното недоволство принуди началника му Бойко Борисов да контрира: „Кажете на хората с казаните, че няма да им бутаме ракията”. Премиерската дума се оказа нетрайна, като много други негови думи. Преди няколко дни финансовата комисия в парламента реализира Дянковите предложения.

Новите акцизи са по-високи от минималните за ЕС. Съюзът си има план за покачване, който обаче ние като съвестни европейци изпреварваме. Ама да не си помисли някой, че ГЕРБ стои зад подобни нехуманни идеи. Не, високите акцизи са внесени от някой си депутат от „Синята коалиция” Кирчо Димитров. Яне Янев пък настоява и за висок бирен акциз, затуй може да се очаква, че скоро Бойко Борисов ще прекъсне Шампионската лига и рейтингово ще ни успокои: „Няма да закачаме хората с бира”. После въпросът пак ще бъде отнесен до някоя комисия.

Процедурно по-високите цени, определени от финансовата комисия, трябва да бъдат гласувани и на парламентарно заседание. Най-вероятно ще стане, тъй като зам.-финансовият министър Владислав Горанов очаквано ги одобри. Трябва да се отчете, че не ги хареса депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев. Макар той да има лични мотиви да не харесва разните хрумки на финансовото министерство, тъй като не успя да стане министър, нито зам.-министър, трябва бъде похвален: просто акцизите вкарват хиляди, а дори и милиони българи в сивия сектор.

Затова въпросът дали скокът на акцизите няма да увеличи нелегалното производство, следва да бъде задаван напук на прииждащото социологическо очарование от властта. Няма ли да се завърти огромен сив оборот в полза на подбрани сивогушковци?

Държавата не бива да я мислим. Тя вдига цената, за да увеличи постъпленията в бюджета, което вероятно ще се случи. Акцизният скок е достатъчно голям, за да нараснат бюджетните приходи дори и при свиване на оборота. А ако той все пак се свие, би било прекрасно – пияните и напушените ще намалеят, здравото тяло на нацията ще се слее със здравият дух на министър Дянков.

Но практиката сочи, че българинът пие и пуши, независимо от акциза. Т.е. оборотът никак няма да намалее, но вместо по-скъпите акцизни цигари и алкохол, ще купува безбандеролни и контрабандни. Цар Киро, например, социално отговорно ще утрои продукцията. Но и него следва да го мислим – Киро няма да направи голяма кирия. Сивата икономика винаги се дирижира задкулисно от сиви кардинали, пред които царе като Киро са принудени да се отчитат.

Евтини безакцизни водка и цигари означават, че са нелегално произведени. А щом са нелегално, значи никой няма да контролира качеството им. И идеята на Дянков за оздравяване на нацията ще се провали. Не е смешно, опасно е.

Всъщност, Дянков обеща всеки лев от вредните цигари и алкохол да отиват за здраве. А пък Борисов се закани всеки лев от хваната контрабанда да отива за пенсионерите. Тия добри дела явно няма да се случат от 2010 г,. тъй като за пенсии и здраве са отделени по-малко пари. Но може пък чутовните им умове да са изобретили нов закон на паричното обръщение: акциз – контрабанда – пенсии прим.

Стигаме и до втория проблем с акцизите. Вече не е новина, че някой от кабинета казва нещо, друг го опровергава, а накрая става трето. Но това говори или за тотална некомпетентност, или опасен управленски страх. По-скоро второто, тъй като няма основание да считаме, че предишните управляващи са били по-компетентни от настоящите.

Новата власт дойде харесвана и много държи да остане такава. Факт е, че вътрешното наследство е тежко, светът също не върви на добре. Има доста предпоставки бързо да бъде разлюбена.

Няколко пъти Бойко Борисов показа спешна реакция спрямо негативното обществено мнение. Не направи министър например Десислава Танева заради конфликт на интереси. Направи Трайчо Трайков такъв, но все пак заслужава поздравления. Без майтап. Досега все плачехме, че властта не слуша народа. Тая я слуша, или поне прави опити.

Народът обаче често иска едно, а това, което следва да се направи, е съвсем друго.  Всеки държавник трябва да си поема рисковете. Борисов очевидно иска постоянно да се харесва, но само с харесване държава не се управлява. Не може да си еднакво хубав и за кредиторите, и за кредитополучателите, за майките, бащите, за защитените птици и ветрогенераторите. Политиката е избор между алтернативи. Все някой засегнат ще те мрази и това не е страшно. На Борисов никак не му се иска поне веднъж да е лошо ченге.

Същото стана и с болниците. Първоначално намерението на кабинета бе да намали бюджета им през 2010 г. Лекарите и пациенти заплашиха с протести, Борисов им се яви и стана ясно, че парите ще останат същите. Ама откъде ще дойдат, не се разбра. Пък то няма. Явно пак поредната комисия ще трябва непопулярно да решава въпроса. Но така не може да продължава. Сто дни може, но на 200-ния става  опасно за тия, които разиграват пиесата.

За да не звучи всичко по-горе като голословна критика, ето и това, което наистина трябва да се направи. Не бива да скачат акзиците, а просто да се удари сегашната огромна контрабанда, да се повиши настоящата събираемост. Самият Дянков го прозря при връщането си от САЩ и обеща еди-колко си миларда само след едно вързано кабелче между митниците и НАП. Тия приходи ги няма в следващия бюджет. Дано да е поради технически кабелни неизправности (както и „техническа” се оказа грешката с плащанията за майките-студентки), а не герберите бързо да се прозряли, че сивата икономика лесно калкулира бели пари за черни дни. В джобовете на властта.

Иначе е ясно, че все някоя социологическа агенция ще уреди проблемите с огромното желание и неголемите възможности. Национално отговорните медии също ще допринесат за красотата и хармонията. Народът ще пие, пуши, дори и яде, а котараците ще мъркат доволно в краката на сивите кардинали. Дори Цецка Цачева все някога ще стане жена на годината.
Ама нали този път щеше да е по-различно?