Според НЦИОМ: Варненци си харесват кмета и не понасят държавната власт

Мисия Варна

01-12-2009, 12:40

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Варненецът е крайно критичен към централната власт – правителство, президент, народно събрание. За сметка на това тачи твърдо кмета и отчасти – Общинския съвет, и разчита те да решават проблемите му.

В първите дни на есента морските хора са декларирали изключителен скептицизъм по отношение на държавната власт. Те категорично дистанцират общинския кмет от нея и не го приемат за проводник на националната политика, а за генератор на местни инициативи, насочени към добруването на варненци. Това сочи представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение сред 700 жители на морската столица.

Кметът на Варна Кирил Йорданов се радва на одобрение, което го вкарва в графата „високорейтингов национален политик”, съобщи вчера Лидия Йорданова от НЦИОМ. Според социолозите Йорданов е безапелациoнно най-добрият кмет на морската столица от последните 20 години, който поддържа трайно висок рейтинг – между 66 и 79 на сто.
Сред варненци няма умора от кмета им, въпреки че той е на чело на града вече 10 години. Колкото по-дълго управлява, толкова по-харесван е от съгражданите си, обяви Йорданова.

Сондата на НЦИОМ показала, че само една пета от жителите на морската столица са критични към работата на Кирил Йорданов. Неодобрение към кмета декларирали основно роми, ниско образовани хора и такива около пенсионна възраст, които не виждали перспектива за развитието си.

Последните проучвания на социолозите показали сериозно раздвижване в полза на Йорданов сред най-младите жители на Варна. Те обяснявали, че харесват работата на кмета заради масираното спортно строителство. По-младите дами, които са влезли в редиците на поддръжниците на политиката „Йорданов” мотивирали подкрепата си със скоростното разширяване и строителство на нови детски градини, ясли и площадки за най-малките.

Хората, които не познават работата на кмета във Варна, стават все по-малко, категорични са социолоизите.
На относително висок и стабилен рейтинг се радва и Общинският съвет на Варна. Работата му одобряват 30 на сто от морските хора. За сравнение НЦИОМ обяснява, че 70 на сто от варненци твърдо не харесват националния законодателен орган – парламента.

Колонката на трайно нерешените проблеми във Варна води чистотата. Следват я асфалтирането, околната среда и стартирането на ремонтни работи през лятото заедно със строителството в морската градина.

Популярността на кмета сред редовите жители на морската столица е смазваща в сравнение с останалите популярни лица от т.нар. политически елит, сочи изследването на НЦИОМ. Йорданов е положително разпознаваем сред около 40% от хората във Варна. Следващите го популярни имена и лица – екскметът Христо Кирчев, шефът на местния парламент Борислав Гуцанов и част от доскорошни жълти депутати от Варна са след него, но с проценти популярност около и под 5 на сто.

Въпреки доволството от начина, по който ги управляват, варненци настояват кметът да зачести контактите си с бизнеса и да предприеме решителни мерки срещу корупцията и бюрокрацията в администрацията. Тя, според същото изследване на НЦИОМ, се радва на около 30 на сто одобрение.

Областната администрация продължава да бъде непозната институция за масовия варненец и той нито я критикува, нито я хвали, твърдят социолозите.

Последните 10 години морските хора определят като решаващи за повишеното им самочувствие за това, че живеят във Варна. Затова и само 7 на сто от анкетираните са декларирали, че биха могли да напуснат морската столица и да отидат в София или в чужбина. Като причина те са посочили желанието си да работят по специалността си или да получават в пъти по-високи заплати.

„Още 2 години ще слушам критиките на съгражданите си и тогава ще обявя дали ще се кандидатирам за четвърти кметски мандат или не”. Така Кирил Йорданов коментира високите проценти одобрение на личността си и на свършената работа, обявени от НЦИОМ.