Достойно представяне на световното по шах

Архив Варна

01-12-2009, 16:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На провелото се в края на месец ноември индивидуално световно първенство по класически шахмат за деца от 8 до 18 години в Анталия (Турция) българският отбор бе на крачка от достойно призово класиране.


Най-добре се представи мм Киприан Бербатов (София), който беше с най-висок коефициент в групата до 14 години, но след колеблив старт успя да се изкачи до 12-то място, което е доста под неговите възможности.


До 10 години при момчетата Николай Христов (София) започна със загуба, но веднага се реваншира и постепенно настигна лидерите. В последния кръг при победа той със сигурност се качваше на почетната стълбичка, но не издържа психически и загуби, което го изпрати на 13-то място.


От останалите Петър-Делян Шентов поведе колоната при 8-годишните след 5-тия кръг, но няколко последователни загуби го пратиха назад в класирането.


Варненските представители не бяха на ниво: Ана Вълева е 71-ва до 10 години, Тихомир Янев - 45-ти до 18 г. и Павел Янев - 87-ми в същата възрастова група.


На снимката: Николай Христов през юни 2008 във Варна, когато спечели турнира "Надеждите на света" до 10 години, както и Купата на президента на България за най-добър български състезател.