24 часа: Бъдете европейци, свалете двойно GSM-а

Архив Варна

02-12-2009, 11:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Намалете цените, България не може да е държавата с най-високи тарифи на джиесема, призова Бойко Борисов операторите вчера, съобщава "24 часа".

Премиерът успокоил шефовете на "М-Тел" Андреас Майерхофер, на "Виваком" Бернар Москени и на "Глобул" Харис Коцибос, че правителството не желае да се меси в свободния пазар, но намаляването е изключително важно за обикновените хора. Средната цена на едро в ЕС е 12 ст. на минута, а у нас е 21 ст. Това означава разговорите да поевтинеят двойно. В момента операторите свалят цените по график, който предвижда това да стане в края на 2011 г.

"Виваком" винаги е защитавал тезата, че мерките за намаление на цените трябва да бъдат подкрепяни, независимо, че могат да доведат до спад в приходите на мобилните оператори, коментира Михаела Калайджиева, генерален секретар на телекома. Правителството дало ясен мандат на регулатора за въвеждането на точни европравила.

Българският пазар се отличава с висока конкурентност, която сваля цените средно с 30% годишно, твърди пък Андреас Майерхофер, шеф на "М-Тел".

Според него на фиксирания пазар подобна конкуренция няма и очаквал и там това да се случи възможно най-скоро. Според оператора намаляването на цените трябва да става плавно и достатъчно предвидимо.

Настоящият график за тяхното понижение е значително по-стръмен от европейските практики, според които цените на едро падат средно с около 12-13% на годишна база, твърдят от "М-Тел".

Той бе приет от регулатора след ожесточени спорове между операторите с колко трябва да паднат цените на разговорите. Наложи се намесата на Брюксел, за да бъде гласувано по-ускорено сваляне. Въпреки това пак сме с най-високите цени в ЕС, припомня "24часа".