35-37 млн. лева са задълженията на БДЖ към кредитни институции

Туризъм

15-12-2009, 11:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

35-37 млн. лева са задълженията на БДЖ към кредитни институции, които трябва да бъдат платени през 2009 година, по-голямата част от тях са отсрочени за следващата година. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, цитиран от агенция Фокус. Субсидията, отпусната миналата седмица от Министерски съвет, не е нерегламентирана държавна помощ, тъй като е в одобрената рамка.


Още в началото на 2009 година субсидията претърпя корекция с 10 % надолу и това е в рамките на тази одобрена субсидия, така че няма свръхсубсидиране и свръхкомпенсиране в случая, обясни министърът. По-рано стана ясно, че част от нея ще отиде за заплати и за задължения на БДЖ към банки. Цветков каза, че отделно има капиталов трансфер, който ще позволи плащанията.


Според Цветков с най-добър финансов резултат за годината след РВД ще бъде Летище София. Министърът каза, че на този етап е доволен от работата на директора му Пламен Станчев и няма да го сменя.


Граждански сдружения ще могат да наблюдават всички стъпки по обществени поръчки, включително свързаните с европейското финансиране, които предстоят, стана ясно на пресконференцията в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на която бе подписан меморандум за сътрудничество. Концесионната стратегия на министерството ще бъде представена скоро и тя ще даде възможност за оповестяване на намеренията и за привличане на повече инвеститори. Сдруженията ще могат да провеждат мониторинг и върху концесиите. Министърът на транспорта каза, че това сътрудничество може да се задълбочава и разширява и че прозрачността е едно от основните задължения на всяка администрация. Освен това - МТИТС има структури в цялата страна и широк спектър от въпроси, в които неправителствените организации могат да вземат участие.