Прокурорът Кокинов се е срещал с Боби Цанков, а от днес е с охрана

Архив Варна

07-01-2010, 11:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Градският прокурор на София Николай Кокинов се е срещал с убития радиоводещ и хроникьор на мафията Боби Цанков, но от тях не е произлязло нищо официално. Това стана ясно в четвъртък от думите на главния прокурор Борис Велчев, цитирани от сайта Mediapool. Той посъветва медиите да попитат Кокинов колко често и за какво се е срещал с Цанков.


Ръководството на прокуратурата е било уведомявано за тези визити, но преди да бъде разстрелян, той не е давал показания, уточни Велчев.  Заради заплахи за живота му  прокурорът Кокинов е вече с охрана.


От края на септември МВР и прокуратурата съвместно правят усилия да се изясни цялостната картина на престъпния контингент в България. Целта е да се проверят всички криминално проявени и тези, които няма основания да са на свобода, да бъдат пратени зад решетките, допълни той.“Искаме да видим всички лица, които са криминално проявени, да актуализираме техните участия през годините в престъпна дейност и това дали спрямо тях има образувани досъдебни производства или проверки. Така лица, за които няма основания да са на свобода, ще бъдат задържани. Срещу друга част от лицата ще се направи всичко възможно да приключат делата срещу тях”, обясни прокурор №1.


След като срещу арестувания Красимир Маринов – Големия Маргин бе повдигнато обвинение, че в съучастие с брат си Николай Маринов – Малкия Маргин, който още е на свобода, са поръчали убийството на Цанков, нито от полицията, нито от прокуратурата обясняват официално защо им е на Маргините да "поръчват" радиоводещия. По неофициална информация той щял да свидетелства срещу тях по делото им за пране на пари, което още не е влязло в съда като неясно по какви причини Боби Цанков и Големия Маргин ползват услугите на една и съща адвокатска кантора.


Полицията неясно защо продължава да търси Николай Маринов – Малкия Маргин, но без той официално да е обявен за национално издирване. Според изявленията на шефа на столичната полиция комисар Валери Йорданов в четвъртък, Маринов се търси, а след това адвокат Рангелов се позова на високопоставен източник в МВР и обясни, че официално няма заповед за това.


Веднага след убийството на Цанков полицията прибра Красимир Маринов и Стефан Бонев – Сако. Първоначално бе съобщено, че и Николай Маринов е арестуван, но впоследствие се оказа, че не е.


Шефът на националното следствие  и зам. главен прокурор Бойко Найденов опроверга твърденията, че Цанков е бил защитен свидетел. "Има достатъчно данни, че братята са поръчали убийството на Цанков", каза Найденов в четвъртък пред БНТ. Той допълни обаче, че обвинението ще бъде най-сигурно, "когато се открият физическите убийци на Цанков". За наличие на достатъчно данни говори и главният прокурор Борис Велчев.
Найденов, каза, че МВР е ангажирало целия ресурс за разкриване на убийството. За всички, за които е преценено ,че имат нужда от нея, е осигурена охрана, вероятно имайки предвид охраната за прокурор Кокинов.


 Събраните срещу Маргините доказателства са достатъчни за 72-часовата мярка за неотклонение “задържане под стража”. Събирането на доказателства продължава, обясни шефът на столичната полиция. Валери Йорданов Според него половината от "журналистическите" материали на Боби Цанков са измислица. Иш смесване на  истински факти с голяма доза литературна измислица.


Според него единствената цел на Цанков е била да се популяризира. Той не изключи варианта убитият да е бил използван и чрез писанията си да е изпълнявал поръчка.


Йорданов отрече слуховете, че Цанков е бил информатор на МВР. Той смята, че физическите убийци са българи, а не чужденци, както съобщават някои медии. Йорданов добави, че двамата пострадали при стрелбата срещу Цанков не са му били охранители и са го познавали "само от публикациите му".