24 часа: Главата на 1 министър е у агентите на ДАНС

Архив Варна

20-01-2010, 06:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“ДАНС проверява документите ми за конфликт на интереси от визитата ми в САЩ през ноември 2009 г. Ако бъде установено нещо нередно, съм готов да подам оставка”, цитира изказване на здравния министър Божидар Нанев "24 часа". По-късно той уточнил, че има предвид отговорност, а не напускане на поста, обяснява всекидневникът.

През ноември американската компания “Остеотех” заплаща самолетните билети и хотела на група българи, която е поканена в Америка от Евро-атлантически фонд (ЕАФ) и Федерацията на американските граждани от български произход.

В делегацията са министър-варненец Божидар Нанев, директорката на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Теодора Джалева, зам.-шефът на парламента Лъчезар Ианов и членът на ЕАФ Румен Хичев. Той обаче и вицепрезидент на американската "Остеотех", която чрез дъщерната си фирма у нас “Остеоцентър България” изнася тъкани от трупни донори и внася алографти - обработена тъкан, готова за присаждане. “Остеоцентър” е една от 5-те банки у нас, която работи в 13 болници като Пирогов, “Царица Йоанна”, “Света Анна”, “Света Екатерина” и др.

Бойко Борисов сам даде на ДАНС документите и обяви публично, че ако има конфликт на интереси, виновните ще си понесат отговорността. Освен министър Нанев, Лъчезар Иванов е един от най-близките в ГЕРБ на премиера

“Приветствам идеята на ДСБ да има разследваща комисия, нека в състава й влязат и депутати”, коментира Нанев.

Той предполага, че атаката срещу него е свързана със стартиращата реформа в болниците.