24 часа: Гледай “Аватар” от високо - иначе боли глава

Архив Варна

20-01-2010, 06:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

42-годишен тайванец умря от кръвоизлив в мозъка, след като гледал триизмерната мегапродукция “Аватар” на Джеймс Камерън, пише "24 часа" днес. Това е първи смъртен случай за тази технология, която се смята за бъдещето на киното.

Китай пък направо забрани филма, защото предизвиквал социално недоволство и засягал местната киноиндустрия.

Суперновите усещания могат да доведат при някои хора до главоболие или световъртеж заради временни спазми на кръвоносни съдове и мускули на главата и очите. Причината е необичайното и относително дълго напрежение, обясняват невролози. С тренировки обаче мозъкът се приспособявал, най-бързо - на младите.

42-годишният тайванец Куо, който имал високо кръвно налягане, починал от инсулт, вероятно предизвикан от прекаленото вълнение от гледането на триизмерния касов хит "Аватар", съобщи АФП.

Г-н Куо се почувствал зле по време на прожекция на "Аватар" и бил откаран в болница. "Той страда от хипертония и беше приет в болницата в безсъзнание, а скенерът показа, че мозъкът му е в кръвоизливи", заяви доктор Пенг Чинчиш от спешното отделение. По думите на лекарите прекалено голямото вълнение от гледането на филма е предизвикало симптомите. Мъжът е починал 11 дни след кръвоизлива в главата.

Фенове са се оплаквали от гадене, световъртеж, главоболие и замъглено зрение след гледането на "Аватар" или други 3D прожекции, започна да се говори все по-упорито след случая с починалия зрител на триизмерната научнофантастична сага. Независимо от всичко точно заради "Аватар" 3D технологията навлиза в невероятно бързи темпове по целия свят, включително и у нас. Ние дори изпреварваме някои европейски държави. "Имахме само един салон, пригоден за тази технология. Буквално ден преди премиерата на филма у нас успяхме да отворим още един. Усилията си струваха. Интересът и приходите са изключителни за нашия кинопазар", разказа Елеонора Стайкова, управител на кината "Синеплекс".

Снощи дойде новината, че в Китай филмът е забранен, защото можел да предизвика социални недоволства. Заменили го с лента за живота на Конфуций.