Труд: Румяна Желева отложи еврокабинета

Архив Варна

20-01-2010, 06:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Казусът с Румяна Желева отложи за 9 февруари вота на втората Еврокомисия на Жозе Барозу, насрочен за 26 януари, обобщава днес "Труд". Желева бе оттеглена като кандидат-еврокомисарка, но остава външен министър, засега. Бойко Борисов номинира за поста в Брюксел вицепрезидентката на Световната банка Кристалина Георгиева.

Така сухо може да се резюмират новините от вчера. Но зад тях има неподозирана динамика.

Още завчера към 21:15 кореспондентът на “Труд” в Брюксел Веселин Желев предупреди от Страсбург, където работеше Европарламентът: “Очаква се утре най-вероятно да изтеглят кандидатурата на Желева.” Преди това, въпреки твърдата подкрепа на Европейската народна партия (ЕНП), координаторите на парламентарните групи в комисията по развитие, изслушала Желева, не постигнаха консенсус за оценката й. И решиха да има тайно гласуване в пълен състав вчера по обед.

Разположението на силите не бе в нейна полза - от 30 членове 16 бяха срещу нея - социалисти, зелени, либерали и крайна левица.

Вчера преди обяд мълвата, че оттеглят Желева, се засили. Потвърждаваха я източници от София и Страсбург. В 12.11 чдойде съобщението от шефа на групата на ЕНП Жозеф Дол, че Желева подава оставка от всичките си постове. Минути след това текстът бе пратен от Външно до медиите. Впрочем датата под него бе 18 януари, т.е. завчера.

Тръгна интригата кой ще я замести в Брюксел, като още преди обяд се спрягаха имената на Кристалина Георгиева, евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, военния министър Николай Младенов.

В 12.36 пристигна изявление от кабинета на председателя на Еврокомисията Жозе Барозу. “Той дълбоко уважава решението на Желева. Премиерът Борисов информира за намерението си да предложи Кристалина Георгиева за член на ЕК.”
Мълчание

Борисов продължаваше да мълчи за новата номинация и за оставките.

В 13.21 правителствената пресслужба разпространи съобщението, че приема оставките на Желева като външен министър и кандидат-комисар. Оказа се, че е грешка, която Борисов коригира след срещата си с главния прокурор Борис Велчев. И пресслужбата се поправи в 13:59 ч: “Борисов прие оставката на Желева като кандидат-комисар... Тя ще продължи да заема поста министър на външните работи.”

Но още нямаше сигнал от “Дондуков” 1 за новата номинация за Брюксел.

В 14.46 чпремиерът Борисов каза пред “Труд”, че Кристалина Георгиева е кандидат за еврокомисар. И добави, че иска още ден размисъл по повод подадената оставка на Желева като външен министър.

В ранния следобед електронното издание “Ню Юръп” съобщи, позовавайки се на източник в българското правителство, че Желева е приета в болница и е в тежко състояние. Източник от Външно каза за “Труд”, че до петък тя е била на работа, а вчера е била вкъщи, тъй като се разболяла от грип. Оказа се обаче, че преди дни в болница е влязла майка й със сериозен мозъчен проблем.

Междувременно вече се носят имена за наследник на Желева на поста дипломат №1. Източници на “Труд” споменаха четирима - зам. външния министър Марин Райков, посланика ни към европейските общности в Брюксел Бойко Коцев, бившия ни посланик в ООН Стефан Тафров и новия зам. външен министър от ДСБ Константин Димитров.

В Брюксел и Страсбург продължи суетнята с новоторазвитие. В съобщението от кабинета на Барозу се посочваше, че той “приветства бързата реакция на българското правителство на тази ситуация ” (т.е. - оттеглянето на Желева и номинирането на Кристалина Георгиева). Но маневрата забави одобрението на новата Еврокомисия.

Шефът на Европарламента Йежи Бузек съобщи, че изслушването на Георгиева ще е на 3 февруари, а гласуването на Еврокомисията - на 9 февруари. Иначе вотът за втората ЕК на Барозу трябваше да бъде на 26 януари. Очаква се в четвъртък новата българска кандидатка да има срещи в Еврокомисията, вероятно и с Барозу, комисията по развитие на ЕП и с групата на ЕНП. Не стана веднага ясно дали Барозу ще й повери предложения за Желева ресор - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор на кризи. Работи се за промяна на ресора, съобщават източници на “Труд”.

По-рано през деня лидерът на групата на ЕНП Жозеф Дол заяви: “Тази сутрин научих, че г-жа Желева подава оставка като външен министър и кандидат-комисар... Аз много съжалявам за това; тя има моето приятелство и доверие.” Дол цитира писмо на Желева до него, мотивиращо оставките й с това, че “тя не можеше повече да понася нападките и публичните обвинения, защото те накърняваха нейната чест.” Той потвърди многократно заявяваната през последните седмици увереност на ЕНП в почтеността на Желева и достоверността на нейните оспорвани декларации за интереси.

Българските евродепутати социалисти приветстваха оттеглянето на Желева и изразиха готовност да подкрепят Георгиева. “Ако тя е добра, ще работим за нея”, каза лидерът им Ивайло Калфин.

Малко преди оставките на Желева ключови групи в Европарламента заявиха, че тя е политически обречена. Парламентарният лидер на социалистите Мартин Шулц предупреди, че заради нея партията му може да отхвърли цялата комисия на Барозу. Либералите и зелените останаха твърдо солидарни със социалистите.

Дол обеща съпартийците му да не провалят кандидатури от други партии като отмъщение за Желева. Той остро разкритикува новата външна министърка на ЕС Катрин Ащън за това, че още не е отишла в поразеното от опустошително земетресение Хаити, но увери, че десните няма да искат за това “кръв по килима”.