Бойко за блокадата: Това го няма и в Сомалийския залив

Новините

20-01-2010, 06:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“Съжалявам за проблемите им, но това не може да продължава!” Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов по повод протестите на гръцките земеделци и блокадите на българо-гръцката граница.

“Прецедент е и го няма никъде в Европа - да се затвори вътрешна граница в ЕС - кипна Генерала. - Поискал съм 10 млн. евро компенсация. Това не е наш проблем, за да понасяме тези пасиви. Изпратили сме още вчера нота до гръцкото правителство. Гърците да бъдат така любезни и да си протестират вътре в държавата, да си затворят пристанищата, ако искат. Аз не давам съвети на тях, но искам да отпушат нашите пунктове.”

Борисов се надява, че след личния му разговор с Барозу ще има ответна реакция. “Подобно нещо няма и в Сомалийския залив”, възмути се премиерът. И добави, че е изпратил официално писмо до гръцкия премиер Георгиос Папандреу, защото в ситуацията Гърция нарушава много от директивите на ЕС. “До утре (днес - б. а.) се надявам ЕК да се произнесе по въпроса с Гърция. Кръв ми капе от сърцето, като гледам как шофьори спят по кабините”, каза Борисов.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев изрази скептицизъм около възможността да получим парична компенсация заради блокадата. Преди година имахме същия проблем, но е трудно да се докажат щети и да се платят компенсации, каза той. Според Мутафчиев трябва да искаме възможно най-бързо Брюксел да упражни натиск Гърция да вдигне блокадата.