Борисов прие оставката на Желева и като външен министър

Архив Варна

20-01-2010, 07:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Решихме да приемем волеизявлението на Румяна Желева да подаде оставка и като външен министър. Това съобщи преди минути по БНТ вицепремиерът Цветан Цветанов.


Решението оставката да бъде приета е взето на заседание на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ снощи, научи ВарнаУтре. Членовете на комисията изтъкнали 2 основни довода в полза на нов министър на външните работи: от една страна желанието на самата Желева да напусне поста, изразено в писмо до премиера в понеделник, а от друга - общественото мнение по скандала в Брюксел.


 "Всички са в ГЕРБ убедени, че отношението към Желева е тенденциозно. Случаят с Румяна Желева е поредният, при който България не можа да се консолидира за номинация, която ще бъде в интерес на държавата. Много манипулативно се ползва информацията с цел да се очерни един човек, който напусна работата си като преподавател в Германия, за да поеме един такъв важен пост, коментира още министър Цветанов тази сутрин пред БНТ.


Според него още няма утвърдена кандидатура за нов външен министър. Според "Труд" спряганите имена за наследник на Желева на поста дипломат №1 са четири - на зам. външния министър Марин Райков, на посланика ни към европейските общности в Брюксел Бойко Коцев, на бившия ни посланик в ООН Стефан Тафров и на новия зам. външен министър от ДСБ Константин Димитров.