Дневник: ФБР подслушвало незаконно

Архив Варна

20-01-2010, 07:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Федералното бюро за разследване (ФБР) е събрало по незаконен начин информация за над две хиляди телефонни обаждания. Според информацията, публикувана във в. "Вашингтон пост" и цитирана от повечето американски медии, нарушенията са били извършени между 2002 г. и 2006 г., а исканията за споделяне на данните са били отправяни към телефонните компании в САЩ на базата на изфабрикувани подозрения за терористична дейност. След това шефовете на бюрото издавали разрешения за конкретните случаи, сочат документи на ФБР за вътрешно ползване.

"Практиката е прекратена през 2006 г. и никога не е засягала съдържанието на телефонните разговори", коментира пред Ройтерс случая говорителят на федералната служба Майкъл Кортън. Впоследствие са взети мерки подобни инциденти да не се повтарят в бъдеще, увери той.

В интервю за "Вашингтон пост" главният юридически съветник на ФБР Валъри Карпони потвърди, че бюрото технически е нарушило процедурите по опазване на гражданските права, позовавайки се на несъществуващи спешни случаи, за да събира разпечатки на разговори. По нейните думи в настина спешни случаи ФБР би имало законно право да събира данни за проведени телефонни разговори, без за това да е необходимо разрешение. "Това си е самонанесена рана", категорична бе тя.

Нарушенията са били извършвани без знанието на директора на ФБР Робърт Мюлър, който разбрал за тях едва в края на 2006 г. след проверка от министерството на правосъдието. Собственото разследване на ФБР показало, че близо половината от събраните за периода 4400 телефонни разпечатки са в техническо нарушение на закона. В някои случаи агентите на бюрото са включвали в търсенията си за данни на телефонни номера, различаващи се с две-три цифри от тези в оригинално отправяните искания.

Документите, на които се позовава "Вашингтон пост", показват, че процедурите, по които е осъществено незаконното събиране на данни, са били одобрявани от служители високо в йерархията на ФБР, включително на ниво зам.-директор. Нови искания към телекомите са продължили да бъдат отправяни в продължение на две години, след като юристите на бюрото предупредили за съществуващите нередности.

През 2007 г. ръководството на ФБР признало, че негов отдел е събирал по незаконен начин телефонни данни, след като одит на Министерството на правосъдието разкрил 22 неправомерни искания към операторите и още стотици други, попадащи в графата "съмнителни". Последните разкрития обаче показват, че става въпрос за много по-голям брой нарушения по процедури, одобрени на най-високо равнище, коментира "Вашингтон пост".