Румъния и България протестират заедно срещу блокадата на гръцката граница

Новините

20-01-2010, 09:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Румънските власти се присъединиха към българското недоволство срещу протестите на гръцките фермери, заради които е блокирана границата с южната ни съседка. Министрите на земеделието на двете държави са подписали писмо, с което сезират Европейската комисия за ситуацията и огромните загуби, които търпят двете държави.


Българският министър на земеделието и храните Мирослав Найденов подчерта, че Гърция е един от основните ни търговски партньори и износът за държавата е за 44 милиона. Ооколо 12% от стокообмена на България бил с Гърция.
В условия на икономическа криза не можем да си позволим такива загуби, коментира министърът. В писмо от протестиращите до българските власти се казва, че може да се направи компромис и някои стоки да бъдат допускани през граничните пунктове. Това обаче не се отнася за земеделска продукция. Но в същото време те са изпратили писмо и до българските производители, с което ги призовават да подкрепят протестите им. От националната асоциация на зърнопроизводителите и Съюза на животновъдите в България обаче са отговорили на колегите си с призив да вдигнат блокадата.


Засега министър председателят на България Бойко Борисов е поискал 10 млн. евро компенсации за загубите, които страната ни търпи всекидневно и от протеста.
Според земеделският ни министър имало вариант Брюксел да започне наказателна процедура срещу Гърция.