Приключи срокът за договаряне със Здравната каса

Архив Варна

20-01-2010, 10:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днес е последният срок, в който НЗОК трябва да приключи договарянията с лечебните заведения за болнична помощ. Кои болници не отговарят на условията и няма да сключат договор със здравната каса ще стане ясно до края на месец януари. Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че документите на 32 лечебни заведения не отговарят на условията за сключване на договор и до днес имаха възможност да ги коригират.


По данни на НЗОК в малките общински болници се очаква лечебните заведения да не отговорят на повече от 7 до 10 клинични пътеки. Около 80 000 до 100 000 души се очаква да се пренасочат към областните и университетските болници и се смята, че те в момента имат 15% свободен капацитет, който ще позволи приемането на тези пациенти.


За сключване на договор ще се изисква наличието на лекари по съответните специалности на основен трудов договор в болницата.
Лечебните заведения трябва да разполагат и с необходимата апаратура, както и да имат клинична лаборатория. Освен това да осигурят 24-часов прием по определени диагнози.