Николай Младенов става дипломат № 1

Архив Варна

20-01-2010, 13:14

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сегашният военен министър Николай Младенов ще бъде предложен за външен министър на мястото на Румяна Желева, съобщи премиерът Бойко Борисов в сряда, цитиран от Mediapool.


За заместник на Младенов  като министър на отбраната, ще бъде предложен сегашният зам.-военен министър Аню Ангелов.


Николай Евтимов Младенов е избран за министър на отбраната от 41-то Народно събрание на Република България на 27 юли 2009 г. 


В периода 2007 – 2009 г. Николай Младенов е член на Европейския парламент. Участва в Комисията по външна политика и подкомисията й по сигурност и отбрана, и в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Председател е на Делегацията за връзки с Ирак и член на делегациите за отношения с Израел и Афганистан.


От 2005 г. е консултант на Световната банка, Националния демократически институт, Международния републикански институт, както и други международни организации в Югоизточна Европа и Близкия Изток, включително Египет, Ирак, Афганистан, Йемен и Мароко.


От 2001 до 2005 г. Николай Младенов е народен представител в 39-то Народно събрание, където е  заместник-председател на Комисията по европейска интеграция и член на Комисията по сигурност и отбрана. В този период е и представител в Европейския конвент за изработването на европейската конституция.


Работил е за фондация „Отворено Общество” в България и Югоизточна Европа, бил е наблюдател на изборния процес в Албания, Босна и Херцеговина, Украйна и Пакистан. През 2008 г. е оглавявал мисията наблюдатели на Европейския съюз за изборите в Гана.  Николай Младенов има магистърска степен по военни науки от Кралския колеж в Лондон и магистърска степен по международни отношения от Университета за национално и световно стопанство в София. Говори английски, френски и руски език.


Във вторник Борисов в обяви, че Румяна Желева остава външен министър, тъй като "няма причина да я оттегля от поста". Часове по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила оставката на Желева да бъде приета. За решението съобщи тази сутрин по БНТ лично вицепремиерът и зам.председател на ГЕРБ  Цветан  Цветанов. Решението е без прецедент, тъй като е взето от партиен орган по въпрос, който е изцяло в прерогативите на министър председателя.


"При така създалата се ситуация ние не бихме искали да продължи тази сага и да продължат подобни коментари дали Желева трябва да бъде външен министър. Правителството днес няма нужда от продължаването на подобен скандал", заяви Цветанов.


Премиерът очевидно не е присъствал на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която решава да уважи подадената от Румяна Желева оставка като външен министър. Това става ясно от думите на съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, която в сряда пред журналисти в Народното събрание обясни, че решението е било съгласувано по телефона с премиера Бойко Борисов.


"Излизаме от тази ситуация и животът продължава. Не трябва да драматизираме тази ситуация, но това е един допълнителен урок за партия ГЕРБ, че не трябва да подценява всеки един избор и трябва да се готви и да очаква и неочакваното от българските си опоненти във вътрешен план", каза Цветан Цветанов.


Според разпространеното от ГЕРБ  решение от заседанието на Изпълнителната комисия, се посочва, че се приемат мотивите, изложени в писмото на Желева.


"ГЕРБ е на мнение, че организираната и целенасочена кампания срещу кандидатурата на г-жа Румяна Желева за Еврокомисар е поредния случай на опит за компроментиране на ПП ГЕРБ и българското правителство", се казва още в решението на ръководството на партията.


"ГЕРБ смята, че г-жа Желева е направила всички необходими действия, за да бъдат изяснени всички обстоятелства, станали обект на дискусия около нейната кандидатура", пише още в решението.


Засега  по думите на Искра Фидосова не е обсъждано дали Румяна Желева ще запази поста на заместник-председател на Европейската народна партия. Това щяло да бъде решено след разговори с европейските партньори. Фидосова каза, че не знае дали самата Румяна Желева има желание да продължи в политиката.