Голдман Сакс съветват: Kупувайте акции и ценни книжа

Архив Варна

20-01-2010, 15:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Специалистите от водещата американска инвестиционна банка, Голдман Сакс, предричат финансовото бъдеще за 2010 г. и съветват: купувайте акции и ценни книжа.


Само преди броени дни, оповестяването на зашеметяващите суми, които служителите в Голдмън Сакс ще получат като годишни бонуси (около 350,000 британски паунди на човек), предизвика вълна от недоволство сред английската финансова общност. Днес Голдмън Сакс е отново в светлината на прожекторите и от банката, която всеки мрази се превърна в банката, която всеки иска да чуе. Повече от 400 топ финансисти, инвеститори и банкери се събраха в Лондонския oфис за Годишната стратегическа конференция, добила изключителна популярност сред елитната финансова общност с акуратните си прогнози за движението на фондовите пазари.


Прогнозата за 2009 г. се оказа толкова точна, че засили репутацията на Голдмън Сакс и й спечели все повече привърженици. Банката прогнозира през януари 2009 г. ръст от 30% до 50% на фондовия пазар след средата на 2009, едно от най-бързите покачвания на индексите в цялата съвременна история. Въпреки широкоразпростанения скептицизъм тогава, банката се оказа права.


Питър Опенхаймер, водещ специалист стратегии към Голдмън Сакс си спомня: „Ние бяхме безкрайно изненадани тогава, колко много хора ни сметнаха за луди. Но други, които купиха „по-пикантни” акции просто удвоиха парите си.”


Посланието на банката година по-късно е просто: купувайте повече ценни книжа и акции, защото световната икономика ще галопира по-бързо от очакваното и корпоративните печалби ще скочат рязко нагоре.


Световният фондов пазар, според специалистите от Голдмън Сакс, преминава от „фаза на надеждата” към „фаза на растежа”, като последната типично продължава около 33 месеца и носи стабилна възвращаемост на инвестициите от около 11% на година. Тази фаза е последвана от „фаза на оптимизма”, която трае около 14 месеца и носи доходност от около 24%, преди пазарът да навлезе отново във „фаза на отчаянието”. Г-н Опенхаймер коментира: „Наблюдавахме едни трудни 10 години за инвеститорите на фондовия пазар, но мисля, че ни очаква един по-продължителен период на доста прилична възвращаемост.”


Особено внимание по време на конференцията беше обърнато на развиващите се икономики – Бразилия, Китай, Индия, Русия. 70% от печалбите на компаниите, регистрирани на Лондонската фондова борса, са генерирани извън Великобритания. Списъкът на Голдмън Сакс за предпочитани отрасли за инвестиция през 2010 г. включва енергетика, суровини, промишлени и домакински стоки, коли и строителство. 


Икономистите също прогнозираха, че светът ще излезе от икономическата криза по-бързо от общоразпространеното мнение, като се посочват две основни причини за тази по-оптимистична прогноза. Първата е продължаващият стабилен напредък на развиващите се икономики, които ще помогнат на Запада да излезе от икономическата вцепененост на последната година. Китай е посочена като огромна сила и влиянието на китайската икономика тепърва ще бъде адекватно оценено. Другата причина, която се посочва, е способността на централните банки да поддържат ниски нива на основния лихвен процент.