В петък идва нов снежен ад

Архив Варна

20-01-2010, 16:07

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нов снеговалеж ще затрупа Варна в навечерието на този уикенд, съобщи директорката на НИМХ-Варна Радослава Манярова. Валежите ще започнат от петък следобед. Отначало дъжд и сняг, а през вечерта - само сняг. Поради ниските температури настоящата снежна покривка няма да се е стопила дотогава и новите валежи ще натрупат нова отгоре.


Снеговалежът ще е придружен от силен вятър, а температурите ще са отчайващо ниски. Влошаването на времето между 22 и 24 януари ще се дължи на нахлуването на студен въздух, като градусите на термометъра ще паднат до минус 15. Това е минималната стойност, а максималните температури ще са едва между минус 5 и минус 10 градуса. В неделя валежите ще спрат, но навън ще е изключително студено. 

Не се презапасявайте с хляб


Варненци да не се презапасяват с хляб заради очакваните нови снеговалежи и изключително ниски температури. Това призоваха местните хлебопроизводители, като успокоиха, че проблем с производството, както и с доставките на насъщния до търговската мрежа, няма да има. Ако липсва хляб, това ще се дължи единствено на хората, които са решили за всеки случай да си купят по пет хляба.


Хлебопроизводителите увериха, че дори и пътят към Добрич да е затворен, пак няма да има проблем, тъй като във Варна има седем фирми производители. Нещо повече - производствените мощности на всяка една от тях са достатъчни, за да бъде задоволено потреблението на града, а то е 130 хиляди хляба на ден.

Булевардите ще бъдат опесъчни и лугирани


Предвид очаквания сериозен снеговалеж в петък, общината е разпоредила тази вечер и утре през деня да бъдат опесъчени и лугирани всички булеварди в града, съобщи кметът Кирил Йорданов. По думите му, обхватът на чистене ще бъде разширен, като машините ще навлязат и в други по-натоварените улици и в междублокови пространства.


В четвъртък ще бъде възстановена и старата процедура за изхвърляне на натрупания на камари по улиците и тротоарите сняг. Той ще бъде депониран в гараж на Инжстрой или изхвърлян в морето. 


Също утре социалният патронаж ще разнесе храна за по три дни на всички, които попадат в обхвата на тази общинска услуга - около 500 крайно нуждаещи се варненци.

Изхвърлят боклука от всички казани преди новия сняг


Боклукът от всички казани в града ще бъде извозен до сметището във Въглен преди падането на новия сняг в петък. Това всъщност трябва да приключи в рамките на утрешния ден, увери Кирил Йорданов. Той съобщи, че градският транспорт вече обслужва всички линии в града, като по тях са пуснати и големите автобуси. Освен това е доставно гориво до всички училища, детски градини, ясли и социални заведения.

Сега е валяло повече в сравнение с бедственото положение от 2005-а


Снеговалежът сега бил много по-голям като количество в сравнение с бедственото положение, което беше обявено в града през февруари 2005 година. Разликата е само в силата на вятъра, която преди пет години беше много по-голяма, подчерта кметът на Варна.