Хевиметълът става религия във Великобритания

Варна Лайф

20-01-2010, 17:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вокалистът на английската група Saxon Биф Байфорд ръководи кампания в Обединеното кралство за обявяване на хевиметъла в религия. В тази идея му помагат журналистите от списание Metal Hammer, които изцяло подкрепят идеята.

Според Gigwise, идеята на Байфорд и неговите приятели от музикалното издание е хевиметъла трабва да бъде признат като религиозно движение преди 2011 г., когато във Великобритания ще се извърши  поредното преброяване на населението.

За реализацията на тази идея метълите се вдъхновили от примера на последователите на джедаизма - учение, което се споменава в епопеята на Джордж Лукас "Междузвездни войни" и има доста последователи във Великобритания. Например при преброяването през 2001 г. в Англия и Уелс 390 000 души са определили като своя религия джедаизма.

Независимо от факта, че привържениците на тази доктрина не са в състояние да постигнат официално признание на религията джедаизъм, позицията им е привлякла вниманието на обществеността.

В коментар по повод старта на кампанията за признаване на хевиметъла като религия редактор от  Metal Hammer казава: "Защо не! Ако при джедаите се получи, защо да не успеят и метълите?". Журналист от списанието също заяви, че феновете на хевиметъла могат да изискват признаването на тяхната любимо течение в музиката като самостоятелно религиозно учение.

"Хевиметълът набира скорост преди 40 години, когато на сцената дебютират Black Sabbath. Постепенно става музикален феномен в глобален мащаб. Нека силата бъде с нас!", - казва представител на Metal Hammer.