"Стандарт": Митничарка играе в група източила 20 млн. ДДС

Архив Варна

21-01-2010, 06:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В разбитата от МВР група за източване на ДДС е участвала и 30-годишна митничарка, която в момента е в отпуск по майчинство. По първоначални данни групата е ощетила държавата с 20 млн. лв. При спецакцията двама са задържани, а към други двама са повдигнати обвинения. Това обяви на пресконференция в МВР вътрешният министър Цветан Цветанов, пише "Стандарт".


Разследвани са 38 фирми, уточняват от МВР. Установено е, че голяма част от тези фирми са били дерегистрирани по ДДС. Събрани са доказателства и за около 10 новорегистрирани фирми по ЗДДС, чрез които също се избягвало установяването и плащането на данъчните задължения.


Специализираната полицейска операция, на територията на столицата и на Враца, е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура. В мащабната акция са участвали служители на ГД “Криминална полиция”, ГД “Досъдебно производство”, СДВР и ОДМВР – Враца.


До момента четири лица са привлечени като обвиняеми за участие в организираната престъпна група. С.А. (42 г.) е търговец, криминално проявен, осъждан. Срещу него има заведени 20 заявителски материала за данъчни злоупотреби като търговец, изпаднал в неплатежоспособност, за нанесена телесна повреда, кражби и за каране на кола след употреба на алкохол.