Варненските вестници в четвъртък

Архив Варна

21-01-2010, 07:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днешните уводни заглавия на всички варненски ежедневници засягат различни теми и проблеми. Примерно изданието на ВАЦ "Твоят ден", твърди, че "Варна може да остане без денонощни аптеки". От редовете под него обаче научаваме, че всъщност фармацевтите нямало да затварят денонощните си аптеки, а просто не искали да си плащат таксата за удължено работно време, която е задължителна за работещите в тъмните часове търговци.


"Народно дело" пък е заложил на макрофинансовата тематика, като информира читателите си, че тази година има "7 милиона повече в общинската хазна". Става въпрос за проекта за бюджет 2010, чиято рамка засега е прогнозирана на 207,9 млн. лв. Новината наистина трябва да е важна, тъй като кметът Кирил Йорданов я подчерта дебело преди два дни, а освен това разфасовката на целия бюджет по пера, функции и дейности си виси на страницата на общината поне от 10 дни.


Минаваме към водещото заглавие на "Позвънете", което ни предупреждава, че "Общинари събират данъци по домовете". Става въпрос, че 8 служители на голямото кметство са били пратени на курс, за да се научат как да събират неплатените общински вземания директно от домовете на горките длъжници.


В "Черно море" пък са заложили на практичното, като алармират директно от първата си страница - "Сибирски студ иде през уикенда". Чисто метеорологичната информация наистина е полезна за варненския читател. Ако изобщо може да има нещо полезно в това, че ще вали нов сняг при температура от минус 15 градуса плюс силен вятър.   


2 и 3 стр. на "Твоят ден" са почти изцяло репортажни и посветени на загадката как "Бездомници, гладни и пияни оцеляват на магия в зимна Варна". От бизнес страниците на "Народно дело" и "Черно море" научаваме, че българските имоти пак са на мода, а цените на жилищата вече са като през 2005 година.


Втора страница на "Позвънете" е посветена на културната тематика и конкретно, че "Варненските театри искат повече свобода", тъй като новата реформа ги превръща в нещо като държавни предприятия. Според новия шеф на варненската драма Пламен Димитров, централизираното управление на субсидиите за държавните театри блокирало тяхната работа.


Рекордно заглавие пък наднича от 3 стр. на "Народно дело" и може би стряска читателите, които са решили да пътуват извън града - "Магистралата затворена 22 часа". Всъщност не става въпрос за следващите, а за предишни часове и, че този дълъг времеви период бил републикански рекорд по невъзможност да бъде отворена коя да е магистрала след снеговалеж. Е, ако се връчват призове за подобни рекорди, този би трябвало да го вземе областният управител.