Младежи се състезават за наградата “Карл Велики”

Архив Варна

21-01-2010, 09:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Срокът за кандидатстване за тазгодишното издание на наградата "Карл Велики" за младежи е удължен до 14 февруари 2010 г., съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. Това ще даде на повече кандидати възможност да се включат в третото ежегодно издание.


Европейската награда "Карл Велики" е за млади хора на възраст между 16 и 30 години, които участват в проекти, подпомагащи разбирателството между народите от различни европейски държави.


Тя се организира съвместно от Европейския парламент и от Фондацията за международната награда "Карл Велики" на гр. Ахен.  Победителите ще бъдат удостоени с награди от съответно 5000, 3000 и 2000 евро за трите най-добри проекта, които поощряват усещането за обща европейска идентичност и сътрудничество. 


Представителите на най-добрите проекти от всяка от 27-те държави-членки на ЕС ще бъдат поканени в гр. Ахен, Германия, на 11 май 2010 г. за да участват в церемонията по връчването на наградата.


Освен насърчаването на разбирателството в Европа и по света, печелившите проекти служат за образци за пример за младите хора, живеещи в Европа. Организаторите търсят в частност практически примери на европейци, живеещи заедно като една общност.  Проектите могат да са насочени към дейности за младежи, младежки обмен или интернет проекти с европейско измерение. 


Миналата година, полският младежки проект "YOUrope needs YOU!" получи първата награда. Чрез поредица от семинари в средните училища, организирани от студенти,  този проект използва неформални методи, за да представи на тийнейджърите интересни факти за Европа. С втората и третата награда бяха удостоени "Европейски фестивал на университетския театър в Алби (Франция) и германския проект "Gumboot Diplomacy" (букв.  Дипломация на гумените ботуши). 


Лесни за попълване формуляри за кандидатстване може да се намерят на 22 езика на интернет страницата на наградата и на страницата на Информационното бюро на ЕП за България.