"24 часа": Разпети петък - вече почивен

Архив Варна

21-01-2010, 09:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Pазпети петък ще бъде 14-ият официален празник. Това реши парламентът с приети на първо четене промени в Кодекса на труда. Така този ден занапред ще бъде почивен.
Никой от депутатите не възрази срещу лансираната от премиера Бойко Борисов поправка и тя бе приета с единодушие.


Дори д-р Хасан Адемов от ДПС обясни от трибуната, че Разпети петък е “денят за духовно пречистване преди най-светлия християнски празник”, и депутатите от движението без резерви ще подкрепят влизането му в списъка на официалните празници, пише в днешния си брой "24 часа".


С друг нов текст общинските съвети получиха правото да обявяват почивни дни на своя територия по различни поводи, но след съгласуване с областния управител.
Пълната си заплата ще получават пък държавни чиновници, които са заминали на обучение в европейски институции. Позицията им ще се пази 4 години, както досега.


Не толкова консенсусни бяха текстовете в закона за социално подпомагане. Той връща старата възможност регистрирани като социално слаби да карат цял живот на помощи и да не си търсят работа. Правителството на тройната коалиция направи опит да ограничи през 2006 г. тази практика и въведе срок до 18 месеца. За този период социално слабият трябваше да положи усилия и да си намери работа след регистрация в бюрото по труда.