Испанското председателство на ЕС: Възстановяването от кризата е основен приоритет

Архив Варна

21-01-2010, 10:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Намаляване на енергийната зависимост на ЕС, насърчаване на електронната търговия, производство на електрически автомобили, като алтернатива в борбата с климатичните промени и подобряване на качеството на университетите. Това са четирите приоритета, които испанският премиер Сапатеро изтъкна по време на дебата в ЕП за испанското председателство. Лидерите на политическите групи приветстваха отделеното централно място на икономическото възстановяване, но не всички се съгласиха с предложените мерки.


"ЕС трябва да заложи на себе си", каза председателят на Съюза Хосе Луис Родригес Сапатеро, като даването на правилен отговор на икономическата криза трябва да бъде първата цел. Той определи четири основни цели на председателството за следващите 6 месеца. Трябва да бъде завършено създаването на общ енергиен пазар, за да се намали енергийната зависимост на ЕС, както и създаване на вътрешен електронен пазар, който е ключов елемент за повишаване на продуктивността и насърчаване на електронната търговия. Според него ЕС трябва да развие обща стратегия за насърчаване на електрическите коли, допринасяйки по този начин за ограничаване на климатичните промени и подобрявайки технологичния напредък. Необходими са също така инвестиции в изследванията и образованието, за да може ЕС да бъде водещ играч за в бъдеще, допълни испанският премиер.


Сапатеро обърна сериозно внимание на някои други приоритети на председателството, като прилагането на новите инструменти, налични с Договора от Лисабон, които могат да накарат гражданите да се чувстват по-близко до институциите на ЕС, като например правото на гражданска инициатива за законодателни предложения, както и борбата срещу домашното насилие в Европа. Трагедията в Хаити също беше често споменавана в речта му, като според него ЕС трябва да даде силен отговор на необходимостта за международна помощ.


Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу приветства отдавнашния ангажимент на Испания към Европа и сподели своите възгледи относно необходимостта от фундаментално преустройство на европейската икономика, за да може да се постигне целта за конкурентна, иновативна и социална пазарна икономика.