"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" продължава към "Оскарите"

Варна Лайф

21-01-2010, 10:59

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българският филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" продължава надпреварата за "Оскар". Лентата по романа на Илия Троянов с режисьор Стефан Командарев беше предложена за номинация в категорията чуждоезичен филм и снощи бе избрана сред деветте заглавия, които ще продължат във втория етап.

Общо 65 творби от цял свят бяха изпратени и одобрени от Академията за филмово изкуство в Бевърли хилс за представяне пред комисиите.

Номинираните в категорията "Чуждоезичен филм" за 2009 г. трябва да преминат през две нива на отсяване. Първо филмите се гледат от неколкостотин членове на академията в Лос Анджелис, които взимат решение от средата на октомври до 15 януари.

Освен шестте топ филма до втория кръг тази година бяха допуснати още три заглавия, специално гласувани и одобрени от Изпълнителния комитет за наградата за чуждоезичен филм на академията.

Окончателният списък на петте номинирани филма ще стане ясен след като двете специални комисии в Ню Йорк и Лос Анджелис гледат поне още веднъж всичките девет предложения в пакети по три на ден в периода 29-31 януари 2010 г.

Официално номинациите ще станат ясни на 2 февруари 2010 г.

Наградите "Оскар" за 2009 г. ще бъдат раздадени на 7 март 2010 г. в Кодак тиатър и ще бъдат предавани от повече от 200 телевизии от цял свят.