Евакуират жители на Калифорния заради лошото време

Новините

21-01-2010, 11:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Властите в американския щат Калифорния наредиха незабавната евакуация на близо 800 домакинства в североизточно предградие на Лос Анджелис.


Превантивните мерки се наложиха, тъй като очакваната силна буря, може да предизвика кални свлачища в район, който вече пострада от горските пожари през лятото. Къщите се намират в подножието на стръмни хълмове, чиято почва ерозира заради обезлесяването. Ситуацията се усложнява допълнително и от проливните дъждове, които не са спирали през последните три дни.


Синоптиците съобщиха, че през следващото денонощие в Лос Анджелис се очакват общо 250 мм валежи върху хълмовете над града. Това е най-мощната буря, която ще удари района след последното бедствие през 2005 година, и четвъртата в Калифорния от понеделник насам. Възможно е валежите да достигнат 40 мм на час. Очаква се лошото време в целия щат да продължи до края на седмицата.


Спасителни екипи все още работят по отстраняването на проблемите в електрозахранването. Заради повалени електрически стълбове от вторник 11 хиляди домакинства в южната част на Калифорния са без ток. Заради наводнения са затворени основни пътни артерии в целия щат.