Парламентът, Министерският съвет и Президентството защитени от протести

Новините

21-01-2010, 11:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Народните представители решиха да има обозначителна зона около Народното събрание, Министерски съвет и Президентството при провеждането на събрания или митинги, съобщи Агенция „Фокус”. Това стана днес при приемането на второ четене на промените в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Променено бе името на закона, като в него  думата „манифестациите” се заменя с  „шествията”.


Дебат предизвика предложението за местата на т.нар. обозначена зона, където  не може да се  протестира. Депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова попита, защо се предлага да има обозначена зона само около Народното събрание, Министерски съвет и Президентството. По думите й по пътя на логиката, че се предпазват институциите на различните власти не може да има обозначена зона само около две от властите – законодателна и изпълнителна. Трябва да се предвиди и съдебната власт - сградата на ВКС и ВАС. В историята ни е имало случаи, в които е имало събрания, митинги, а понякога и сблъсъци пред сградата на ВКС, каза Михайлова.


Михаил Миков от Коалиция за България възрази на предложението като каза, че и всеки един съд правораздава по същия начин както и ВКС и ВАС. Според Миков така ще разшири много кръгът на институциите с обозначени зони. 


72 часа преди началото на събрание или митинг организаторите му ще трябва да уведомят писмено кмета на общината, решиха още депутатите . Досега времето за уведомяване беше 48 часа и писменото уведомление трябваше да се отправи към общинския народен съвет или кметството, на чиято територия ще се проведе. В уведомлението трябва да се посочват организаторът, целта, мястото и времето на събранието или митинга.


Организаторите на манифестация трябва да уведомяват писмено кмета на общината и  за целта, времето и пътя на движението на манифестацията най-малко 72 часа преди провеждането й, а не както до сега пет дни.


Този закон не се прилага за сватбени, семейни и други тържества, културни и спортни прояви, погребални ритуали, религиозни обреди и други подобни, както и за каквито и да било събрания на закрито.