Кристалина Георгиева запазва ресора и го харесва

Архив Варна

21-01-2010, 11:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, която е новият български кандидат-еврокомисар, ще се срещне в Страсбург с председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу, съобщава Vsekiden.


Той ще й предложи същия ресор, както и на Румяна Желева - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Изслушването на Георгиева пред ресорната Комисия по развитие в Европейския парламент най-вероятно ще се състои на 3 февруари в Брюксел, а гласуването на новата Комисия се очаква на 9 февруари.


Един от въпросите, който ще обсъди с председателя Барозу, е как именно да се осъществи преходът й от към новата работа. "Аз съм сигурна, той не иска да наеме човек, който не се отнася отговорно към текущите си задължения. И след като се има предвид, че аз идвам на такъв късен етап, ще трябва да намерим добро решение, но то трябва да стане в рамките на правилата и на банката, и на комисията," смята българската кандидатка за еврокомисар.


Кристалина Георгиева смята, че й е провървяло с ресора, определен за България. В интервю пред "Дойче веле" Георгиева, която е вицепрезидент на Световната банка, каза: "На мене много ми провървя, защото портфейлът е един от тези в Европейската комисия, за който аз имам най-голяма професионална подготовка. Ние в банката не се занимаваме с хуманитарна помощ, но работим много близко с организации, които я предоставят - Организацията на обединените нации, Европейската комисия, Червения кръст. Аз съм работила в страни с конфликтни ситуации и, честно казано, за мене тази материя е много по-близка, отколкото някои от другите портфейли в комисията".


Запитана дали ресорът е задоволителен за нея след като е свръхквалифицирана, Георгиева отговори, че това е много интересен портфейл и добави, че всяка от позициите в Европейската комисия е една в рамките на екип. "Аз смятам, че в този портфейл аз ще мога да допринеса за работата на комисията, но също така ще мога да допринеса за работата на комисията като член на екипа", каза Георгиева.


В отговор на въпрос дали няма да й е трудно да напусне такава престижна институция, в която е имала силна кариера в продължение на 18 години, Георгиева каза, че напуска със смесени чувства, но промяната  й дава нова енергия и тръгва с много положително отношение към бъдещата си работа.


Кандидатката за еврокомисар няма притеснения от това, че навлиза в политиката тъй като в банката е работила много близко с политици, с министри на финансите, на околната среда. "Винаги съм се чувствала комфортно да работя с тях и се надявам, че този комфорт няма да се промени, ако премина, така да се каже, от другата страна на това разделение експерти - политици", каза Георгиева.