Фондовите пазари по света реагират лошо на новини от Китай

Архив Варна

21-01-2010, 15:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фондовите пазари по света паднаха рязко вчера след като Китай, обезпокоен относно растящата инфлация в страната, предприе мерки за ограничаване на финасовото кредитиране на банките. Това неминуемо ще доведе до намаляване на финансовата ликвидност по света, което е в основата на икономическото възстановяване. Лондонският стокова борса - FTSE 100 –  падна с 1.6% на ниво 5,420.80 пункта, индексите в Париж и Цюрих паднаха съответно с 0.7% и 2.2%, а Китайската Фондова борса отчете спад с 2.9%. 


Председателят на Китайската Комисия за банково регулиране, Лиу Мингканг, изплаши инвеститорите с изказването си, че тези ограничения се налагат с цел да се предотврати образуването на изкуствен балон на пазара на недвижими имоти чрез многото преотстъпени лесни кредити, и по този начин да се избегне прегряване на икономиката. В резултат на това се очаква през 2010г. банките да намалят кредитирането, да увеличат резервите си и да ограничат рисковите заеми.


Въпреки това обаче много други страни разчитат именно на Китайските пари за да подпомогнат собственото си икономическо възстановяване, тъй като банките в Европа и Америка остават неохотни в отпускането на кредити. Китайската икономика отчете ръст от 10.7% за 2009г. и експерти прогнозират, че скоро ще измести Япония от втората позиция в списъка на най-големите икономики в света. Също така Китай е държавата, която най-бързо се възстанови от икономическата криза. Новините от Китай, комбинирани с разочароващото начало на годината за строителната индустрия в Америка, както и посредствените финансови резултати на банките за 2009г. изстреляха Американските индекси стремглаво надолу, като отчетоха един от най-лошите дни от 15 месеца насам. До следобяд Индустриалния Индекс Dow Jones падна с 1.5% до 10,565.14 пункта; S&P 500 – с 1.44%, а NASDAQ – с 1.69%. Морган Стенли и Банка на Америка вчера отчетоха годишни загуби за 2009г., а IBM – мултинационалната корпорация производител на компютри и технологии отчете ръст в продажбите за последното тримесечие на 2009г. от едва 1%, добавяйки към мрачната картина отвъд океана.