"Стандарт": Богатеем от страх

Архив Варна

22-01-2010, 06:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Напук на кризата българите са станали по-богати, сочи изследване на "УниКредит". Но не защото печелят повече, а от страх за утрешния ден. Народът спря да купува къщи, вили и коли, а държи парите си на влог заради високите лихви, пише днес "Стандарт".


Две са причините да имаме по-добро благосъстояние през 2009-а. Едната е, че харчим по-малко, защото не сме сигурни какво ще се случи утре - "трупаме бели пари за черни дни". Другата е, че намаляват задълженията на хората към финансови институции. В кризата банките намалиха отпусканите кредити, но за сметка на това лихвите по депозити достигнаха невиждани досега двуцифрени стойности.
Най-голям дял в активите на българите има домът. Близо 87% от общото ни богатство е в недвижими имоти, сочи статистиката.


От оставащите 13% над 84% се държат от банковите депозити и свободни пари. Чак след това се нареждат инвестициите в ценни книжа на борсата, застраховките и пенсионните схеми. Вноските във фондове за втора пенсия обаче ще растат най-стабилно в следващите години от всички финансови активи, категоричен е Милен Касабов, старши икономист на "УниКредит Булбанк".