Затягат санитарния контрол на гръцката граница

Новините

22-01-2010, 09:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Затягане на санитарния и ветеринарния контрол край блокираните заради протестите на гръцките фермери близо 200 тира на границата с южната ни съседка поиска днес кризисният щаб, сформиран по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Според експертите има опасност някои от хранителните продукти, които трябва да се транспортират, да се развалят.


До момента на горещите телефонни линии и електронните пощи, обявени в министерствата на транспорта, икономиката и земеделието, са постъпили общо 23 сигнала от браншовите организации и компаниите с декларирани загуби.


Вчера на ГКПП Кулата от българска страна са чакали 70 товарни автомобила, като леките колви са били пропускани.
От Гърция за България обаче не са пропускани никакви автомобили. Образуваната колона е била от 220 товарни автомобила. След 15.00 ч. са преминали само 10 леки коли.


Освен граничните пунктове с България, гръцтике фермери са блокирали и тези с Турция, Албания и Македония. Стачкуващите прилагат рестриктивен график за пропускане на леки и най-вече на товарни автомобили, като най-неблагоприятен е този график на ГКПП Кулата - Промахон, съобщават от щаба.


На много места са блокирани всички вътрешни магистрали на Гърция, което създава проблеми на автомобилите и след пропускането им през граничните пунктове. Блокиран е и фериботът от Игуменица до Бари, Италия.


От щаба посочват още, че опитите за преминаване през Македония или Турция, с последващо влизане в Гърция, не могат да решат проблемите на превозвачите.=