Иван Костов: Управляващите не търсят опита и компетентността ни

Архив Варна

22-01-2010, 11:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Защо Синята коалиция с нейния опит и компетентност е далеч от управлението на страната, запита лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за предаването „Тази сутрин” на БНТ. Той изрази огорчението си от този факт и предрече  тежки времена. Експремиерът  припомни, че Световната банка вече е предупредила, че ще има второ пропадане в кризата. И наистина трябва да се търси много широко национално съгласие, а ние стоим най-близо до управляващите, подсети управляващите Костов.


Той подчерта нуждата от обсъждане на антикризисен план. Не може да се казва, нямаме нужда от вас при решаване ключовите проблеми на икономиката, изтъкна лидерът на ДСБ. Шест месеца има заявления и намерения, но липсва политическа воля от управляващите, каза Костов.
Кандидатурата на Илиян Михов носи елемент на тревога, защото той говори за хлабав борд, каза още Костов.Той обясни, че Михов не познава добре обстановката в страната, не познава регулаторните механизми на БНБ и  на този етап не притежава политически опит да управлява държава. Тъмносиният лидер се обърна към правителството с думите:”Обръщам се към правителството, защото призиви за хлабав борд и да се обръщат парите в евро, са ненужни”. Костов отново подчерта проблема с привличането и усвояването на еврофондовете и нуждата от преструктуриране. Нужна е смелост и компетентност заради тежката корумпирана администрация.


Михов трябва да коригира базовите си позиции и да покаже, че няма да прави промени във валутния борд и системата за влизане в еврозоната, беше съвсем директен Костов. В това отношение той похвали финансовия министър Симеон Дянков, който по думите му е доста напреднал. Михов е добре образован, но трябва да влезе в крак много бързо с проблемите на страната. Освен това, някак си ни оставя много на края на своите задължения, каза Костов.
Непосредствено след еврофондовете, Костов направи връзка с кандидатурата на Плугчиева.Политическият прочит за подкрепата от страна на премиера на Плугчиева, която не успя да привлече европейските фондове, е много лош, смята той. Експремиерът заяви, че не знае какво означават като политически знак двете номинации - на Плугчиева и Кристалина Георгиева.


Костов заяви, че Георгиева е компетентна, но с леви убеждения и че има други хора, които също са на високи позиции. Когато е кандидат на ГЕРБ, тя ще получи подкрепата на Европейската народна партия, но това говори за целия политически пейзаж, изтъкна Костов и предрече, че ако Плугчиева поиска сертификат за вицепрезидент на българска банка, ще й бъде отказано, а тя иска да стане вицепрезидент на ЕБВР. За сега това говори за едно непонятно поведение – не се водят никакви консултации за кабинет, за еврокомисар, каза Иван Костов.
Съпредседателят на Синята коалиция подкрепи кандидатурата на бившия си съпартиец - Николай Младенов и я определи като “добра кандидатура”, защото като министър на отбраната показал, че е смел и компетентен. Лидерът на ДСБ обаче попита защо Младенов не е станал външен министър още от самото начало.


Един от отговорите според него е, че Румяна Желева направи много за влизането на ГЕРБ в Европейската народна партия и може би има елемент на отплата.
Костов определи като добра и  номинацията на министъра на отбраната на Аню Ангелов .По думите му той е започнал чистенето на Авгиевите обори, притежава честност, почтеност и достойнство. И  тук обаче не пропусна да напомни с известно огорчение, че никой не е търсил хората от Синята коалиция за консултации по кандидатурите и че нещата са предрешени.=