Американският президент Барак Обама обяви война на банковия сектор

Новините

22-01-2010, 09:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Световната банкова индустрия беше сериозно обезпокоена днес след новината, че Барак Обама предлага една от най-сериозните регулаторни реформи на Уолстрийт от 30-те години насам.


Новината отвъд океана идва като отговор на масовото мнение в американското общество, че именно банките са основната причина за икономическата криза, разтърсила както Америка така и целия свят. Ако бъде одобрена от Конгреса, реформата ще преструктурира едни от най-големите финансови институции, като ДжеПи Морган и Голдмън Сакс. Г-н Обама обеща, че никога повече американските данъкоплатци няма да бъдат държани като заложници от банки, които се смятат за твърде влиятелни и недосегаеми. Подкрепен от Пол Волкър, бившият Директор на Федералния Резерв, който от месеци подготвя реформата, Барак Обама предлага на банките да бъдат наложени ограничения в правото да притежават, да инвестират в или да спонсорират инвестиционни фондове или частни акционерни дружества. Финансовият Министър, Тим Гейтнът, също застава зад плана за реформа. Републикаците реагираха хладно, но не отхвърлиха предложението директно, а поискаха повече детайли и ново изслушване. Други остро обвиниха Белия Дом в популизъм с цел да се отклони общественот внимание от загубата на Демократите в надпреварата за Сената в щата Масачузец. След като новината беше оповестена, акциите на големите банки на Уол Стрийт паднаха, доларът също поевтиня с 0.2%. 


„През последните години твърде много финансови институции рискуваха огромни суми от парите на американския данъкоплатец единствено с цел да имат бърза възвращаемост. Всички тези финансови организации поемаха рискови инвестиции, ползвайки определени финансови привилегии, разработени единсвено за банките. Ние ще се постараем да ограничим тази практика”, коментира Обама.