Стандарт: Плащаме два пъти за нови паспорти

Архив Варна

23-01-2010, 07:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Най-малко още 6 месеца българите ще се чудят какво да правят с изтеклите си лични карти. На повечето от тях срокът e до март-май 2010 г. Точно преди 10 г. бяха издадени първите пластики, които смениха старите зелени паспорти, съобщава "Стандарт".


Проблемът е, че МВР не успя да спази обещанието да започне издаването на новите документи с биометрични данни в края на март, както бе записано в договора със спечелилата конкурса за отпечатването им фирма "Сименс-България". Така българите, чиито карти изтичат до лятото, ще трябва да се бръкнат допълнително с около 30 лв., за да получат нови тескерета. Те обаче пак ще са от старите. После наново ще си издават документи с биометрични данни.


Забавянето на новите документи е в резултат на обжалването на процедурата от страна на двама от големите играчи в търга - германската "Бундесдрукерай" и френската "Сажем секюрите".


Много е възможно обаче срокът на изчакването да се удължи още. Оказва се, че един от подизпълнителите на "Сименс" - холандската фирма ЕйАйЕй няма лиценз за използване на лазерната перфорация за територията на България.