Сега: Държавата ще се издължава на бизнеса само срещу 10% отстъпка

Архив Варна

23-01-2010, 07:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на компаниите, на които правителството дължи пари за свършена вече работа. "Всички фирми, които искат да получат бързо парите си от държавата, трябва да свалят цената с 10%", отсече той по време на форума "Накъде след кризата", организиран от президента Георги Първанов. Същата тактика ще бъде приложена и спрямо общините, съобщава "Сега".


За първи път схемата бе приложена преди седмица. Тогава Министерството на финансите обяви, че започва да подписва споразумения за бързо изчистване на плащания към бизнеса по изпълнени строителни работи и че вече договорило 67 млн. лева по схемата "минус 10%".


"Миналия петък на 12 строителни компании им казахме: който свали с 10% договорите - сиреч комисионите, които са заложени, нека да си говорим истината - плащаме веднага. За 100 милиона веднага подписахме", поясни Борисов. Първи под такава сделка са се подписали фирми от групата на "Холдинг Пътища", стана ясно от съобщение на холдинга, контролиран от бизнесмена Васил Божков. Само към строителните фирми дългът на държавата е около 200 млн. лв., които тя обеща да погаси до края на март.