Руснаци пускат първия домейн на кирилица

Архив Варна

23-01-2010, 08:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Още от края на март тази година ще може да се пишат имена на интернет сайтове на руски език. Според директора на координационния център за руския национален домейн Андрей Колесников се очаква, че именно до тогава домейнът ще бъде делегиран на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.


Международната корпорация „ICANN”, която управлява имената на домейните, вече одобри заявките на четири страни, включително и на Русия, за получаване на домейни на националните езици, съобщи телевизия Европа.


България е сред първите страни, декларирали своето желание да участват в тази процедура още през юни 2008 г. с официално писмо до президента на ICANN. Тогава след консултации с българската интернет общност областта “.бг” бе посочена като национален код на кирилица. Дали ще остане той или ще бъде поискан друг, зависи от редица технически изисквания, които през юни 2008 г. все още не бяха утвърдени, добавят от МТИТС.


От ICANN са изпратили съобщение до министерството на транспорта и съобщенията, че очакват по-нататъшно участие в процеса по включване на домейни на кирилица в интернет. "ICANN" работи напълно прозрачно, като следва всички процедури по създаване на домейни на страните с нелатински букви, които са публично достъпни на сайта на организацията.