Балтийско море ще замръзне до дъното

Архив Варна

23-01-2010, 11:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европейските синоптици не очакват зимните студове да свършат скоро. Частната метеорологична компания WSI Corp е убедена, че температурните аномалии ще приключат чак през април.

След края на студеното време към 30 януари, през февруари зимата ще се завърне с нови сили, твърди Тод Крофърд, главен синоптик на WSI Corp. Според негови и на екипа му наблюдения има всички метеорологични и климатични фактори, които показват, че зимата ще нанесе нов удар през февруари.

Едно от последствията от температурните аномалии може да бъде бързо замразяване на Балтийско море. Това се е случвало неведнъж, а за последен път през януари 2003 г. Учените сериозно се опасяват, че акваторията може да се покрие с плътен лед чак до датския архипелаг, както се е случило през 1948 година.

Скованото в лед море може да парализира цялата балтийска транспортна система. Европейските страни няма да могат навреме да получат дърва и въглища от Русия. Освен това може да се почувства липса на... бира. През пристанището на Санкт Петербург с корабите от типа "река-море" се превозват основните количества от малц и ечемик.