Арестуват бодигардове за опит за отвличане на президента на Панама

Новините

23-01-2010, 13:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Властите в Панама са арестували трима души за заговор да отвлекат президента Рикардо Мартинели, сред които двама от личните му бодигардове, съобщи БГНЕС.


Министърът на търговията и промишлеността Роберто Енрикес съобщи за арестите по телевизия TVN-2 и посочи, че двамата президентски телохранители са признали участие в заговора. Планът за отвличане "е съвсем реален", заяви Енрикес, докато опозиционният лидер Мичел Доенс постави под съмнение достоверността му. Според Доенс ако заговорът е бил реален, Мартинели би имал пълната му подкрепа, тъй като това би представлявало нападение срещу демокрацията, но предупреди, че това би могло да е нов Райхстаг, имайки предвид инцидента от 1933, когато нацистите подпалиха парламента, но обвиниха за това противниците си. Саул Мендес, водач на Френадесо, друга опозиционна партия, също постави под въпрос цялата случка. "Нека се надяваме, че това не е поредният рекламен трик на правителството, което обича да си играе със страната, за да я манипулира", каза той.


Мартинели, консервативен супермаркет магнат, заяви пред АФП преди избирането му миналата година, че е имало заговор за убийството му по време на заключителен митинг от предизборната кампания.