24 часа: Министрите - сега, новото вице по Великден

Архив Варна

24-01-2010, 09:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Структурните промени с трети вицепремиер в правителството ще бъдат направени след Великден, а идните дни парламентът ще гласува външния министър Младенов и военния Ангелов, съобщава днес вестник "24 часа".

Причината е, че новият вицепремиер Илиян Михов ще дойде в България през април-май, обясни вчера премиерът Бойко Борисов. За да дойде сега, Михов трябва да си вземе неплатен отпуск и после да се върне в Сингапур да си довърши лекциите.

Ежедневникът е открил един от авторите на нашумелия видеоклип в YouTube "Миховска рапсодия" - Надя Юсиф. "Михов би се справил и с финансите на САЩ, а за България съм сигурна, че ще свърши страхотна работа", казва тя пред вестника.

Американката Надя е бивша студентка на Михов от INSEAD в Сингапур. Сега работи в консултантска компания в Лондон. "Защо не беше Михов начело на Федералния резерв!", често си казвали американците от курса на Надя.

"Михов беше избран за най-добър преподавател за 2009 г.", каза тя.

Бъдещият вицепремиер Илиян Михов ще стане част от правителството след Великден.

Той обясни вчера пред Дарик радио, че ще може да изпълнява задълженията си в България най-рано след месец и половина-два. В момента Михов преподава в Сингапур.

Очаква се следващата седмица парламентът да гласува рокадите в кабинета, с които военният министър Николай Младенов ще поеме външната политика, а на негово място ще бъде избран настоящият му заместник Аню Ангелов.

При тези промени няма да предлагам за гласуване от Народното събрание създаването на нов вицепремиерски пост, уточни пред "24 часа" Бойко Борисов. Михов ще дойде в България през април - май, потвърди премиерът.

Ако го сложа сега, трябва после да си вземе неплатен отпуск и да се върне в Сингапур да си довърши лекциите, разясни той защо структурните промени в правителството се отлагат за след Великден.

Ако тази година преодолеем кризата, България може да влезе в еврозоната до 2 - 4 г., обясни Михов пред Дарик. Влизането в "чакалнята" не означава, че бюджетният дефицит трябва да е до 3%", каза той.