Кристалина: Кабинетът да се бори с кризата по-активно

Архив Варна

24-01-2010, 10:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“Правителството трябва да бъде по-активно в мерките срещу кризата, поне като определи най-критичните точки. По този начин ще може да се въздейства с политика на стимули.” Това изйазване на българската кандидатка за еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю за Дарик радио цитира днес вестник "Труд".

Георгиева обаче направи уговорката, че не е лесно на кабинета да бъде по-активен в тази посока, защото трябва да пази макроикономическата стабилност и защото имаме валутен борд.

“Тук има два момента - първият е, че ние сме много зависими от външни условия и по-малко зависими от това какво правим вътре в страната. Затова колкото повече се укрепва икономиката в еврозоната при равни други условия, е толкова по-добре при нас”, рече Георгиева. Според нея обаче винаги трябва да гледаме какво можем да свършим сами. “Аз и преди го казвах, и сега ще го повторя - ние се движим с шест до девет месеца по-късно от всички останали и трябва да гледаме само какво те правят и да се опитваме да го адаптираме в нашите условия”, обясни тя. Според нея това, което се прави по света, е да се вземат мерки срещу безработицата и да се търсят начини за разкриване на нови работни места.

Няма да се учудя, ако новият вицепремиер Илиян Михов запази практиката тристранка да съветва премиера в областта на икономиката, каза Георгиева. Досега тя, Михов и Любомир Христов влизаха в такъв съветнически борд.