Труд: 2012. Пада таванът на пенсиите

Архив Варна

25-01-2010, 06:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Прословутият таван на пенсиите, с който се прочухме чак в европейските съдилища, най-сетне има шанс да падне. Очаква се това да стане в началото на 2012 г. и да важи само за новоотпуснатите от тази дата пенсии. За останалите таван пак ще има, но няма да е 700 лв. като сегашния, а по-висок. Вдигането му ще е по естествен път - от началото на 2011 г. се предвижда да нарасне максималният осигурителен доход, който сега е 2000 лв. Ако той стане 2500 лв. примерно, таванът на старите пенсии вече ще е 875 лв.


Няма как да ни се размине. Пенсионната възраст все пак ще расте. Но според идеите на социалните експерти това ще става “плавно”, “меко” и едва ли не по собствен избор и желание.


Причините да се прибегне към мярката са отдавна известни. Тотално застаряване на населението. Страната ни е на пето място сред 162 държави по този показател, като се придвижва все по-напред в класацията.


Все по-голям дефицит в осигурителната система. Преди 5-6 г. той беше едва 250 млн. лева, а сега е над 3 млрд. лева, които държавата додава, за да покрива пенсиите и други осигурителни плащания. Това естествено става от данъци. Смисълът на осигуряването изчезва и потъва в дебрите на сивата икономика.