Стандарт: Застрахователни измамници от цяла Европа ни хващат за канарчета

Архив Варна

25-01-2010, 06:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нова заплаха за джоба на българския шофьор се появи от няколко месеца. Международни измамници ни хванаха за канарчета и се опитват да цакат с хиляди евро застрахователни компании и собственици на автомобили, пише "Стандарт".


Представете си следната ситуация: Идва при вас застрахователят ви и казва: "Пътували сте в Гърция, където сте ударили кола и сте избягали от местопрестъплението. Сега трябва да платите от джоба си всички щети". И за вас остава да доказвате, че нямате сестра - не само не сте блъскали никой, но и даже скоро не сте минавали границата.


Схемата обикновено се завърта в някой от граничните ни градове, най-вече близо до Румъния и Гърция. Там родни тарикати предоставят на чужди измамници, най-вече от съседни държави, данни за марката, модела, цвета и регистрационния номер на български автомобил. Срещу известна сума пари, разбира се. По-късно, когато чужденецът се върне в родината си, отива при своята застрахователна компания и завежда иск за изплащане на щета, като заявява, че българският автомобил го е ударил и после е избягал от местопроизшествието.


Ако се окаже, че чужденците добре са си нагласили нещата, това директно вкарва в огромни разходи българските застрахователи по "Гражданска отговорност". А в някои случаи "изгарят" и шофьорите, които са принудени да възстановят изплатените суми.