Сега: Българите се възприемат като големите неудачници на Европа

Архив Варна

25-01-2010, 06:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българите заедно с хървати, македонци и румънци се чувстват най-големите социални неудачници. Това показват данни от европейско проучване за условията на живот, социалното изключване, психическото благосъстояние и връзката между тях за гражданите от ЕС, Норвегия, Македония, Хърватия и Турция, съобщава "Сега".


Докладът показва зависимостта между достъпа до трудовия пазар, доходите, стандарта на живот и възможността за социална подкрепа и влиянието на тези фактори върху психическото благосъстояние на хората. Като цяло значителна част от европейците се чувстват социално интегрирани - 86%. Едва 2% от всички твърдят, че са изцяло извън обществото.

Според доклада на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд чувството за социално изключване в една страна е силно зависимо от високата безработица, лишенията, икономическия стрес и социалните контакти. Данните сочат, че хората, които имат по-лесен достъп до финансова и морална подкрепа, както и семейните и хората с деца, се чувстват по-интегрирани в обществото. За всички изследвани страни високите доходи са свързани с психичното благосъстояние. "Това е едно от обясненията защо Македония, Хърватия и Турция, както и страните членки от 2004 г. насам, показват ниски нива на психично благосъстояние", твърди докладът.