Варненските вестници в понеделник

Архив Варна

25-01-2010, 08:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Въпреки изключително студеното време, натрупаните преспи и труднопроходимите пътища, първите страници на варненските вестници днес не са паднали жертва на обичайните вайкания и охкания. 


„Позвънете” е заложил на религиозно-медицинска тематика със заглавието „Уролози взеха бизнеса на сюнетчиите”.  Става въпрос за болниците, които почти изцяло били иззели функциите на джамията по отношение на традиционния за мюсюлманите ритуал. Това са думи лично на районния мюфтия. Обрязването пък вече почти изцяло било поето от клиниката по детска хирургия в МБАЛ „Св. Анна”, откъдето минавали 3-4 деца месечно. Според лекарите предпочитанията на родителите да водят децата в болница идвали от това, че в здравното заведение се поставя упойка, докато при извършвания ритуално обряд – не.


„Народно дело” е решило да грабне вниманието на читателите с уводно заглавие за новото фамилно риалити - „Биг брадър или гребло”. От материала научаваме, че домоуправител на блок освобождавал съседи от чистене на преспи само, ако участват в кастинга на семейното шоу. Сериозно! Аз пък мислех, че това чисто и просто си е рекламното съобщение за кастинга на риалитито, което сполучливо наподобява съобщение от домсъвета. Който разбрал – разбрал, който не…


„Твоят ден” е заложил на авджийските безобразия през уикенда. Уводното заглавие на изданието на ВАЦ е „Зимното бедствие стана рай за бракониери”. Според информацията, в Шабла върви поголовен отстрел на бедстващи заради минусовите температури птици. През почивните дни ята пернати, сред които и защитени от закона, преминавали ниско над северния морски град. Изтощените от студа и вятъра птици обаче се превърнали в лесна мишена за ловци и бракониери. Полицията е съставила едва 5 акта на нарушители, като преброените гърмежи били около 500. Хванатите авджии – един местен и четирима варненци, могат да загубят не само ловните си права, но и да им бъдат конфискувани пушките.


„Черно море” пък съобщава, че „Училищата във Варна затварят днес” заради студа. Така, че ако някои родители не са разбрали в неделя, днес своевременно може да се информират, че децата им трябва да си стоят на топло в къщи вместо да ходят на школо. Тоталното вето върху провеждането на учебни занятия освен върху Варна пък се било разпростряло върху още 7 общини в областта.  


Здравна тематика е превзела 2 и 3 стр. на местната притурка на ВАЦ. „12 се разболяват от рак всеки ден”, зловещо констатира уводното им заглавие. Цифрата е средно аритметично на регистрираните с тази диагноза пациенти в междуобластния онкодиспансер през 2009 г. Равносметката показва, че със страшната диагноза са се сблъскали 2764 души от Варненска и Добричка области. Така общият брой на пациентите с диагноза рак, които се водят на отчет в здравното заведение, е около 17 000. Според прогнозните очаквания тази година през болницата ще преминат около 14 000 пациенти. В интервю директорът на онкодиспансера – д-р Господин Игнатов, пък подчертава, че „Докато се надпреварваме, пациентите умират”. От думите на лекаря става ясно, че в момента не трябва да се планира и строи друг лъчетерапевтичен център в града, а вече съществуващият да бъде дооборудван с необходимата апаратура.


„Общината погва Е.он заради токови удари” е акцента от 4 стр. на същото издание. От него научаваме, че е пострадало общинско имущество заради токовите удари на 23 януари. Щетите щели да бъдат калкулирани, след което голямото кметство ще предяви претенции за компенсации. Друго заглавие пък обръща внимание на читателите, че „Калпава нафта скапва скъпа техника” на снегопочистващи фирми и дори машини на военните. „84 майки и бащи лишени от родителски права за година”, научаваме от 5 стр.  Причините са категорични констатации на отдела за закрила на детето, че възпитанието и отглеждането на рожбите не е сред главните приоритети на въпросните родители.


„Възстановили над 100 изгорели преписки за строежи”, ни съобщава 2 стр. на „Черно море”, като разбира се визира неотдавнашния пожар в кметство „Приморски”. За съжаление обаче документите на 10-12 и то от доста големите строежи на територията на района били безвъзвратно загубени. От друго заглавие научаваме, че „Заменят общински имоти за ремонта на пътища”. Това означава, че в условията на криза кметът е решил да се разплаща с фирмите, които асфалтират, не с пари, а с имоти, собственост на община. Строителите обаче не мислят, че този своеобразен бартер би бил печеливш за тях, защото кризата е стопила свободните парични средства в бранша.


Проучване на 3 стр. пък е констатирало, че „Студът удари по джоба търговците на открито”. Пазарите опустяха, а продавачи смелчаци зъзнат до чували с картофи, са установили колегите от вестника при проверка по пазарите. През уикенда на кооперативния пазар стока били извадили само трима смелчаци, а пък на синия пазар само един търговец зареждал сергията си. Друго заглавие уверява в нещо, което отдавна е подозирано – „Журналистите били виновни за срива на пазара”. Това са заявили продавачки в магазин за облекла и обувки в центъра на града. Според тях медиите довели до спада в продажбите, тъй като постоянно пишели и говорели за кризата. Това наплашило хората и те предпочели да си кътат паричките за черни дни.



„Насила карат бездомниците на топло”, като че ли алармира 2 стр. на „Народно дело”. Вироглав клошар извадил нервите на полицаи и медици от бърза помощ през нощта, като на два пъти успял да избяга от спасителите си, които просто искали да го закарат на топло в общежитието на СУПЗ-то. До момента там били настанени 27 бездомници, като най-младият от тях е на 26 години. От заглавието „Червеният кръст сгрява минувачи с горещ чай” научаваме, че днес доброволци разливат парещата напитка на всеки срещнат в района на жп гарата. 3 стр. на вестника пък е заложила на снежните удоволствия, като съветва читателите да отидат „На ски в морската градина”.  Материалът пък разказва, че през уикенда варненци са щурмували баирите със сноуборди, шейни и моторни всъдеходи. На практика района около Пантеона в Морската градина е бил превърнат в истинска ски писта, което подтикнало ентусиасти във фейсбук да провъзгласят Варна и за зимна столица.


„На път за никъде по магистрала Хемус” е озаглавен репортаж на 5 стр., в който се твърди, че снежните преспи са победили дори и джиповете. Любопитна тема на стр. 8 отвежда дамите пред дилема – сексапилът или здравето. Заглавието иначе е „Едни гърди напред превиват женската снага”. Модата при жените, които си слагат силикон в гърдите и носят високи токчета, влияе зле на здравето им. Това е мнението на известния физиотерапевт д-р Христо Кехайов. Според него жените, които живеят заради единия сексапил трябва да знаят, че имплантите и силиконът в гърдите водят до изкривяване на гръбначния стълб. Дамите, които са си природно надарени пък, задължително трябва да потърсят лекарска помощ, тъй като премахването на една такава свръх обиколка ще повлияе добре на здравето им.



„Техническият университет строи жилища за доценти”, съобщава 2 стр. на „Позвънете”. Те ще бъдат предоставяни при определени условия, като мярка за стимулиране на преподавателите.


„188 задържани коли чакат собственика си”, уведомява 3 страница. Става въпрос за броя на колите, задържани от полицията във Варна през 2009 г. Возилата са били изпратени на полицейския паркинг под Аспаруховия мост по различни причини. Част от автомобилите са крадени, други са иззети още на митницата, а трети са на лица, срещу които са образувани досъдебни производства и колите се явяват веществени доказателства.


И „Позвънете” съобщава, че „Общината дава земя срещу ремонт на пътища”. От стр. 4 вестника твърди, че "след провала на програмата на община Варна за продажба на земи през миналата година администрацията поема нов курс за пълнене на хазната - публично-частно партньорство. Ако досега се работеше по схемата земя срещу детска градина, през 2010 г. тя доста ще се видоизмени". Надеждите са вече по този начин да се работи за цялата общинска инфраструктура. Като начало кметът Кирил Йорданов събра през миналата седмица някои от основните играчи в града, които биха проявили интерес към строителството на пътища, срещу които да им се плати не в пари, а чрез земи. От администрацията подготвили 2 списъка, които предоставили на строителите. В първия са включени всички инвестиционни проекти и намерения по които ще се работи през тази и вероятно следващата година. Общата сума на програмата по груби сметки възлиза на не по-малко от 35 млн. лв. Само пътищата, които общината сложила на тезгяха са на стойност 18,7 млн. лв. Сред тях са и онези, за които бе казано, че ще се емитира нов облигационен заем в размер на 6 млн. евро.