Самолет се разби край Бейрут, издирват оцелели

Новините

25-01-2010, 08:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Самолет на етиопските авиолинии, с 83 пътници и 7-членен екипаж на борда, се разби в Средиземно море малко след излитането си от летището в Бейрут тази нощ, съобщиха световните агенции, като се позовават на източници от летищните власти.


Самолетът "Боинг 737-800" изчезнал от радарите пет минути след като излетял за Адис Абеба в 2.10 часа местно време (00.10 часа по Гринуич). Той успял да измине 3 километра и половина над Средиземно море преди да падне. Първоначалните предположения за причините за катастрофата са свързани с лошото време. Второ денонощие в района бушуват силни бури и се предполага, че най-вероятно самолетът е бил ударен от светкавица. Машината паднала в района на селището Саадият, на 15 км южно от Бейрут.


54 от пътниците били ливанци, 22-ама етиопци. Двама ливанци с британско гражданство, един иракчанин, канадец с ливански произход, руснак с ливански произход и гражданин на Франция. По данни на Le Figaro със самолета е пътувала съпругата на френския посланик в Ливан.


Веднага след катастрофата към мястото на инцидента са поели спасителни екипи, хеликоптери и катери. Действията им са затруднени от проливния дъжд и силните пориви на вятъра, съобщават световните агенции. В операцията участват и международни екипи, британски военни и разположените в близост сили на ООН.


Близките на пътниците в самолета са настанени във ВИП-залата на летището в Бейрут и чакат данни за роднините си. Сред тях вече има лекари и психолози.